Americké akcie ve středu rostly, sektor energetiky opět ztrácel

27.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy ve středu rostly a oba hlavní indexy Dow Jones a S&P 500 se po počáteční stagnaci vyhouply v závěru obchodování na nové rekordy. Trh však stahoval sektor energetiky poté, co světové ceny ropy opět klesly do blízkosti nejnižších hodnot za několik let. Americký dolar na devizových trzích oslaboval.

Index Dow Jones stoupl ve středu o 0,07 procenta na 17.827,75 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se zvýšil o skoro 0,3 procenta na 2072,83 bodu. Index technologického trhu Nasdaq připsal 0,6 procenta na 4787,32 bodu.

Středeční statistiky z USA ukázaly nečekaný nárůst týdenního počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti a slabší růst spotřebitelských výdajů. Spotřebitelská důvěra ale zůstává v blízkosti nejvyšší úrovně za sedm a půl roku.

Obchodování na Wall Street bylo ve středu spíše slabší. Dnes budou burzy zavřené kvůli oslavám Dne díkůvzdání. Páteční obchodování bude zkrácené.

Ve středu se dařilo akciím některých technologických firem. Na příklad akcie Applu připsaly 1,2 procenta a táhly vzhůru index S&P. Sektor energetiky v rámci S&P ale klesl o 1,1 procenta. Souvisí to s dalším poklesem světových cen ropy poté, co ropný kartel OPEC naznačil, že na dnešním klíčovém zasedání nesníží svou dosavadní úroveň těžby ropy.

Americký dolar oslaboval ve středu proti většině ostatních měn poté, co jej podkopaly slabší údaje z realitního trhu v USA. Dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, večer ztrácel skoro 0,4 procenta na 87,615 bodu. Euro k dolaru přidávalo zhruba 0,3 procenta na 1,2513 USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK