Německá inflace klesla na půl procenta, nejníže od února 2010

27.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. listopadu (ČTK) - Meziroční míra inflace v Německu v listopadu klesla na 0,5 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od února 2010. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Údaje jsou předběžné a harmonizované s metodikou výpočtu Evropské unie. V říjnu činila inflace 0,7 procenta.

Meziroční míra inflace podle neharmonizovaných údajů v listopadu klesla na 0,6 procenta z říjnových 0,8 procenta. V meziměsíčním srovnání zůstaly spotřebitelské ceny v Německu beze změny.

Německo je největší ekonomikou eurozóny. Meziroční míra inflace v celé eurozóně se v říjnu zvýšila na 0,4 procenta ze zářijových 0,3 procenta. Zůstala však hluboko pod dvouprocentní hranicí, kterou Evropská centrální banka (ECB) stanovila jako strop cenové stability. Rychlý odhad listopadového vývoje inflace v eurozóně zveřejní v pátek statistický úřad Eurostat.

ECB v posledních měsících ve snaze o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK