Šéf ČT Dvořák byl zvolen do vedení Evropské vysílací unie

05.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva/Praha 5. prosince (ČTK) - Generální ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák se stal členem nejvyššího vedení Evropské vysílací unie (EBU). Do jedenáctičlenného výkonného výboru ho dnes zvolilo valné shromáždění EBU v Ženevě. ČTK to dnes řekla mluvčí ČT Alžběta Plívová. Jediným českým zástupcem ve výkonném výboru byl dosud Ivo Mathé, a to v letech 1995 až 1998.

Evropská vysílací unie sdružuje třiasedmdesát stanic z 56 zemí. Hlavním posláním výkonného výboru, který má jedenáct členů volených na dva roky, je posilovat a hájit roli veřejnoprávních médií jako základu demokratické společnosti.

\"Evropské veřejnoprávní televize dnes vyslaly signál, že vnímají Českou televizi nejen jako rovnoprávného partnera, ale i jako instituci, která se rozvíjí správným směrem a dokáže v tomto smyslu inspirovat ostatní,\" uvedl po svém zvolení Dvořák. Připomněl, že ČT byla první televizí, ve které EBU provedla kompletní analýzu toho, jak jsou naplňovány hodnoty veřejnoprávních médií, od způsobu vývoje pořadů po zpravodajství.

\"Výsledek dnešní volby je tím nejlepším důkazem toho, že Česká televize je v oblasti veřejné služby i v rámci Evropy na vysoké úrovni a že má respekt v zahraničí,\" dodal Dvořák.

Dvořák se stal jediným novým členem výboru. Ostatní, z převážné části generální ředitelé televizních a rozhlasových společností, do něj byli znovuzvoleni. Své zastoupení v jedenáctičlenném výkonném orgánu mají také Belgie, Itálie, Švédsko, Rusko, Francie, Británie, Polsko, Německo, Rakousko a také Maroko.

Výkonný výbor povede úřadující šéf Jean-Paul Philippot z belgické RTBF. Nové předsednictvo se úřadu ujme 1. ledna 2015.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK