Dolar klesal k jenu, investoři neměli chuť riskovat

09.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích klesal vůči euru i dalším světovým měnám. Investoři v době politické nejistoty v Řecku nakupují především japonský jen, který je považován za relativně bezpečné útočiště v době zvýšeného geopolitického nebo ekonomického napětí.

Dolar k jenu klesl až o 1,9 procenta na 118,35 JPY. Ještě víc se tak vzdálil svému sedmiletému maximu 121,86 JPY, na které vystoupil v pondělí.

Podle analytiků bude japonská měna dál slábnout. Nadcházející volby v Japonsku zřejmě podpoří politiku premiéra Šinzóa Abeho, která chce obnovit inflaci pomocí oslabování jenu. Japonská centrální banka mezitím nadále poskytuje domácí ekonomice masivní podporu.

Dnes ale japonská měna zpevňovala k euru, které k ní ztrácelo zhruba procento na 147,20 JPY. Euro k dolaru stouplo o 0,9 procenta na 1,2425 USD. Zůstává ale nedaleko nejnižší úrovně za více než dva roky, na kterou se dostalo v pondělí po vyjádření činitele Evropské centrální banky o možných nákupech státních dluhopisů.

Ke koši šesti hlavních světových měn dnes dolar klesl o 0,8 procenta. V pondělí se přitom vůči němu vyhoupl na nejvyšší úroveň za pět let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK