Brent se přiblížil novému pětiletému minimu, pak se zotavil

09.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 9. prosince (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent v dnešním proměnlivém obchodování sestoupila na nové pětileté minimum k 65 dolarům za barel, později se ale zotavila. Trhy nejdříve reagovaly na náznaky pokračujícího převisu nabídky nad poptávkou, náladu ale později pomohl zlepšit slabší dolar, ve kterém se vyjadřují ceny komodit jako je ropa. Pokles kurzu americké měny často vytváří tlak právě na ropu, protože ta kvůli tomu pak může zlevnit.

Brent během dne nejdříve zlevnil až na 65,29 dolaru za barel, nejméně od září 2009. Později se ale jeho pokles zastavil a kolem 18:00 SEČ se barel Brentu prodával za 66,76 USD. To bylo o 57 centů dráže oproti pondělnímu závěru. V pondělí se přitom cena Brentu propadla o více než čtyři procenta.

Zhruba stejně velký propad zaznamenala v pondělí také americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI). Ta se podobně jako Brent později během dneška ze ztrát vymanila. Naposledy se prodávala za 63,65 USD, což je proti pondělí nárůst o zhruba 60 centů.

\"Opět je zde domněnka, že jsme pokles možná trochu moc protáhli, proto je teď vidět, jak přichází určité krátké oživení. Je zde snaha najít dno šestiměsíčního poklesu, který jsme právě viděli,\" řekl podle agentury Reuters analytik Gene McGillian ze společnosti Tradition Energy.

Saúdská Arábie koncem listopadu zablokovala snahy některých méně vlivných členů kartelu OPEC o snížení těžebního limitu, které by podpořilo ceny ropy. Postup Rijádu posílil spekulace, že Saúdové chtějí pomocí nízkých cen zastavit prudký růst těžby ropy z břidlicových ložisek ve Spojených státech.

Nové odhady z USA ukazují, že produkce ze tří velkých oblastí v USA s výskytem břidlicové ropy by do ledna měla stoupnout o více než 100.000 barelů denně. Mnoho těžařských firem však začalo provádět hlubší škrty ve výdajích na příští rok. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes mezitím opět snížil odhad celkové produkce ropy v USA na příští rok o 100.000 barelů na zhruba 9,3 milionu barelů ropy denně.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 66,76 66,19 New York - Nymex WTI leden 63,65 63,05

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK