Rubl pokračuje v sestupu, k dolaru klesl na nové rekordní minimum

12.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 12. prosince (ČTK) - Rubl dnes pokračuje ve výrazném propadu poté, co jej čtvrteční podpora ruské centrální banky nedokázala ubránit před dalším sestupem. Krátce po zahájení dnešního obchodování se kurz ruské měny k americkému dolaru přiblížil hranici 57 rublů za dolar a sestoupil k americké měně na nové historické minimum. Dolů míří i ruské akcie, které sledují pokles cen ropy na světových trzích.

Kolem 08:30 SEČ ztrácel rubl k dolaru zhruba 0,7 procenta na 56,83 RUB. K jednotné evropské měně euro oslaboval o více než 0,7 procenta na 70,40 RUB.

Ruská centrální banka ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod, aby podpořila domácí měnu a zbrzdila inflaci. Rubl od začátku roku ztratil více než 40 procent. Oslabuje jej prudký pokles cen ropy na světových trzích i vliv západních sankcí uvalených na Rusko kvůli jeho politice vůči sousední Ukrajině.

Cena severomořské ropy Brent klesla v noci na dnešek kvůli pokračujícím obavám z převisu nabídky nad poptávkou na nejnižší úroveň za pět a půl roku. Ze stejných důvodů zlevňovala ve čtvrtek i americká lehká ropa, která poprvé po pěti letech sestoupila pod psychologickou hranici 60 dolarů za barel.

Cena ropy tvoří spolu s prodejem ruského zemního plynu skoro polovinu příjmů ruského státního rozpočtu. Pokles cen ropy dnes sledovaly ruské akcie. Index RTS, jehož hodnota se stanovuje v dolarech, ztrácel více než tři procenta. Rublový index MICEX odepisoval kolem 1,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK