Průmyslová výroba v EU i v eurozóně v říjnu stoupla o 0,1%

12.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. prosince (ČTK) - Průmyslová výroba v zemích eurozóny i v celé Evropské unii v říjnu proti předchozímu měsíci vzrostla o 0,1 procenta. K růstu přispěla hlavně produkce spotřebního zboží, výroba kapitálového zboží a energií se naopak snížila. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Proti září ale růst výroby v eurozóně i v celé EU zpomalil.

Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že průmyslová výroba v eurozóně stoupne o 0,2 procenta, zatímco růst v předchozím měsíci po zpřesnění dat činil 0,5 procenta. V eurozóně sice v říjnu stoupla výroba zboží krátkodobé i dlouhodobé spotřeby (o 1,8%, respektive o 0,9%), například výroba energií ale meziměsíčně o 1,9 procenta klesla.

Podobný vývoj byl i v celé Evropské unii. V září byla celková průmyslová výroba proti předešlému měsíci vyšší o 0,6 procenta.

Meziročně průmyslová výroba v eurozóně v říjnu vzrostla o 0,7 procenta, v celé EU růst činil 0,8 procenta. Zdaleka největší meziroční nárůst produkce zaznamenaly průmyslové podniky v Irsku (o téměř 39%), a také podniky v Rumunsku a na Slovensku (v obou případech o 3,9%). Největší meziroční pokles průmyslové výroby naopak zažilo Dánsko a Itálie (u obou o 3%).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK