Na most do Vilémova se po třech měsících vrátil provoz

14.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vilémov (Havlíčkobrodsko) 14. prosince (ČTK) - Po mostě ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, který se zřítil 4. září, začala dnes opět jezdit auta. Provoz je zatím omezen do jednoho pruhu a dopravu řídí semafory. Při zřícení mostu v sutinách zemřeli čtyři dělníci, další dva byli zraněni. Plný provoz by se měl na most vrátit po další etapě prací v létě příštího roku, řekl ČTK starosta Vilémova Jiří Lebeda.

\"I když jde o částečné zprůjezdnění, tento krok vítáme. Pomůže to automobilové dopravě i chodcům,\" uvedl starosta. Dodal, že obnovení provozu po mostu sníží provoz na řadě silnic nižších tříd, po nichž vedly objízdné trasy. \"Komunikace tím zvýšeným náporem celkem trpěly a bylo to i nebezpečné, protože v řadě případů jde o úzké silnice,\" řekl Lebeda. Stavba měla být původně hotová do konce listopadu. Zdržení prací prý způsobilo zatopení stavební jámy po deštích.

Oprava vilémovského mostu je součástí modernizace silnice II/345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem za 160 milionů korun, kterou dotuje unie. Součástí zakázky je rekonstrukce tří mostů. Původní most se zřítil 4. září. Pod mostem pracovalo v době neštěstí šest dělníků, tři Češi a tři Slováci. Přežili dva muži ze Slovenska. Kriminalisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Podle dozorující státní zástupkyně Zdeňky Tománkové nikdo zatím obviněn nebyl. Případným viníkům hrozí vězení na tři až deset let. Kromě kriminalistů vyšetřují okolnosti zřícení mostu také inspektoři práce, kteří vyhodnocují všechny dostupné doklady z právního hlediska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK