Ceny průmyslových výrobců v listopadu zrychlily pokles kvůli ropě

16.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v České republice se v listopadu meziročně snížily o 1,7 procenta, výrazně tak zrychlily pokles z 0,3 procenta v říjnu. Způsobil to zejména propad cen ropy. Pokračoval také pokles cen v zemědělství, naopak ve stavebnictví a službách ceny stouply. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Proti říjnu se snížily ceny v průmyslu, ve službách stagnovaly, v zemědělství a ve stavebnictví vzrostly.

Ceny průmyslových výrobců meziročně klesají od počátku roku s výjimkou srpna. V listopadu bylo za poklesem vedle snížení cen ropy také zlevnění elektřiny, plynu a páry. Klesly také ceny těžby a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. Stouply naopak výrobní ceny kovů, dřeva, papíru a tisku a také dopravních prostředků.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj cen u výrobců se obvykle brzy projeví v cenách pro spotřebitele. Ty v listopadu u v Česku zpomalily meziroční růst na 0,6 procenta, což bylo dvě desetiny pod očekáváním České národní banky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK