Rubl po zásahu centrální banky prudce zpevnil

16.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 16. prosince (ČTK) - Ruský rubl dnes ráno po nočním zásahu centrální banky prudce zpevnil, později ale část zisků smazal. V pondělí zažila ruská měna nejprudší propad od finanční krize v Rusku v roce 1998 a centrální banka na to reagovala zvýšením základní úrokové sazby o 7,5 procentního bodu na 17 procent.

Rubl zahájil obchodování vzestupem vůči dolaru o devět procent na 58,60 RUB/USD a kolem 8:20 SEČ byl na zhruba 62 rublech se ziskem 3,7 procenta. V pondělí kurz ruské měny poprvé překročil hranici 60 rublů a večer se dostal až na 65,90 RUB/USD, což znamenalo jednodenní propad o více než deset procent. Od počátku roku rubl ztrácí téměř 50 procent.

Analytici označují dnešní den pro rubl za klíčový. Trh bude sledovat, zda zásah centrální banky bude dostatečný, nebo zda budou muset měnu podpořit další kroky, řekl agentuře Reuters obchodník Igor Akinšin z Alfa Bank. Analytici Eurasia Group se domnívají, že pokud zvýšení sazeb pád rublu nezastaví, přijdou na řadu méně ortodoxní kroky.

Rubl od počátku roku padá kvůli ukrajinské krizi a k ní se během roku připojil propad cen ropy spolu s prohlubováním západních sankcí vůči Moskvě za její přístup k Ukrajině. Podle analytiků ale šly v pondělí racionální úvahy stranou a trh zachvátila čirá panika. Tu přiživují dohady o návratu Ruska k mimořádnému režimu roku 1998, kdy rychlý pád rublu přiměl Rusko k vyhlášení platební neschopnosti.

Stabilita měny patřila donedávna k hlavním úspěchům vlády Vladimira Putina. Letošní propad rublu ale oživuje vzpomínky na měnovou krizi před 16 lety. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu a státní bankrot vedl k uzavírání bank a ztrátě úspor obyvatelstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK