Zeman podepsal novelu proti podvodům s pohonnými hmotami

16.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o spotřebních daních, která má zabránit daňovým únikům při přimíchávání zvláštních minerálních olejů do pohonných hmot. Novela mění i pravidla pro přidělování kontrolních pásek pro značení lihu.

Novela počítá se vznikem registru osob nakládajících se zvláštními minerálními oleji, například antikorozními nebo textilními. Tyto látky nepodléhají zdanění. Podvodníci je přimíchávají do pohonných hmot, hlavně do nafty, a stát kvůli tomu přichází o peníze. Registr by měl podle vlády pomoci tyto podvody omezit.

Novela mění i pravidla pro přidělování kontrolních pásek pro značení lihu. Nyní musí zájemce o pásky složit kauci půl milionu korun, pokud žádá o nejvýše 25.000 kontrolních pásek ke značení lihu. Pro vyšší počet pásek musí složit kauci pět milionů korun.

V zájmu toho, aby zákon nediskriminoval výrobce malých balení, zákon stanoví, aby se kauce odvozovala podle toho, jaké množství lihu lze páskami označit. Půlmilionová kauce se bude vztahovat nově na 25.000 litrů lihu, na větší množství bude nutná pětimilionová kauce.

Současně přibude možnost kauce 100.000 korun pro malé výrobce, kteří odebírají jen omezené množství pásek. Tito výrobci by směli páskami označit nejvýše 2000 litrů lihu. Má to pomoci především malým regionálním výrobcům. Kauce zavedl loňský zákon, který byl reakcí na metanolovou kauzu z roku 2012. V důsledku otravy metanolem zemřelo asi 50 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK