Nová komise má vyhodnotit dopady propadu rublu na exportéry

17.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhne v pondělí vládě vznik komise složené z expertů napříč resorty, která se bude zabývat dopady poklesu ruského rublu na českou ekonomiku a exportéry. V tiskové zprávě to oznámilo MPO.

\"Potíže lze předpokládat u řady dlouhodobých kontraktů, neboť ruští partneři českých firem budou mít velké těžkosti generovat dostatečné rublové cash-flow (hotovost) pro honorování svých závazků vyjádřených v jiných měnách,\" uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Dopady na jednotlivé firmy se podle něj budou různit v závislosti na podílu ruského trhu v jejich portfoliích a v návaznosti na obory, v nichž působí.

\"Celkově nás aktuální vývoj ekonomické situace velmi znepokojuje. Není v zájmu nikoho, aby Rusko upadlo do vleklé krize a přestalo být zdrojem zajímavých obchodních a investičních příležitostí,\" dodal Mládek.

Guvernér ČNB Miroslav Singer dnes uvedl, že Rusko není pro Česko tak významný trh, aby centrální bankéři cítili potřebu na vývoj dramaticky reagovat. \"Bavíme se zde o desetinách procenta v rámci dopadu do HDP, což není faktor, který by vedl k nějaké reakci. Navíc to mapování rizik jsme si odbyli již v první polovině roku. Každopádně vývoj v Rusku zahrnujeme do našich zahraničních rizik odhadovaného vývoje,\" uvedl guvernér.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK