Německo si letos zřejmě půjčí méně, než plánovalo

19.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. prosince (ČTK) - Nový dluh německé vlády za letošní rok bude zřejmě nižší než 6,5 miliardy eur (179,4 miliardy Kč), které si vláda původně plánovala půjčit. Vyplývá to z nejnovějšího odhadu ministerstva financí. Největší evropské ekonomice by se tak již letos mohlo podařit vykázat vyrovnaný rozpočet.

\"Na základě současného hodnocení plánované nové čisté úvěry 6,5 miliardy eur na rok 2014 nebudeme v plné výši potřebovat,\" uvedlo ministerstvo ve své měsíční zprávě.

K nižšímu zadlužení zřejmě přispívají historicky nízké úrokové sazby německých státních dluhopisů a růst příjmů z daní, uvedla agentura Reuters. Přesné údaje o půjčkách země za letošní rok budou k dispozici až na počátku příštího roku.

Cílem Německa je dosáhnout příští rok u rozpočtu spolkové vlády \"černé nuly\", tedy vyrovnaného nebo přebytkového rozpočtu. To by byl první kladný rozpočet za téměř půl století. Poslední zprávy ministerstva financí však naznačují, že vyrovnaný rozpočet je dosažitelný již letos.

Ekonomický růst Německa letos výrazně zpomalil a ve druhém čtvrtletí ekonomika dokonce klesla o 0,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí se Německu jen těsně podařilo vyhnout recesi, když HDP stoupl o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK