Euro kleslo k minimu za 28 měsíců, čekají se další kroky ECB

19.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. prosince (ČTK) - Kurz eura sestoupil dnes vůči dolaru k těsné blízkosti nedávného minima za 28 měsíců a míří ke své nejhlubší týdenní ztrátě za více než rok. Evropskou měnu oslabují dohady o dalších krocích Evropské centrální banky (ECB) na podporu ekonomiky. Americká měna díky vyhlídkám na zvýšení úrokových sazeb v USA roste třetí den po sobě.

Euro odpoledne vykazovalo pokles o 0,2 procenta na 1,2253 USD. Bylo tak těsně nad minimem 1,2247 USD z 8. prosince.

Na trhu se stále více prosazuje názor, že dosavadní kroky ECB v podobě střednědobých úvěrů pro komerční banky a nákupů některých cenných papírů k oživení ekonomiky stačit nebudou a že banka bude muset začít s nákupy státních dluhopisů, řekl agentuře Reuters analytik Alvin Tan z banky Société Générale. Analytici vesměs předpokládají, že ECB takový krok oznámí na svém lednovém zasedání.

Americká centrální banka (Fed) naproti tomu může solidně rostoucí ekonomiky využít k omezování své podpůrné měnové politiky. Čeká se, že své úroky začne Fed zvyšovat ve druhé polovině příštího roku. To už nyní vede ke zvyšování výnosových rozdílů mezi americkými a německými státními dluhopisy na mnohaletá maxima a posiluje dolar vůči euru.

Japonský jen nyní oslabuje kvůli očekávání, že nová vláda podnikne další kroky k podnícení inflace. Dolar vůči jenu odpoledne přidával 0,4 procenta na 119,35 JPY, zatímco euro proti japonské měně vykazovalo nárůst o 0,2 procenta na 146,30 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK