Češi nakupují zájezdy na hory s předstihem, těsně před odjezdem řeší servis lyží

05.01.2015 | , Lesensky.cz
STUDENT


Řada českých cestovatelů si už neumí představit zimu bez pobytu na horách. Lyžařskou dovolenou v zahraničí si podle statistik Asociace českých cestovních kanceláří a agentur od listopadu do března dopřeje více jak 600 tisíc Čechů. Zájezdy přitom mnohdy nakupují s mnohaměsíčním předstihem. Ten, kdo by chtěl teď na poslední chvíli výlet na lyže pořídit jako vánoční dárek, si však bude muset připlatit. Lyžaři by též neměli zapomenout dát lyže ještě před odjezdem do servisu kvůli bezpečnosti i vyššímu komfortu.

Češi, kteří si v následujících měsících budou chtít zalyžovat v komfortních zahraničních střediscích, volí podle statistik cestovní agentury Invia především tradiční a osvědčené lokality. Špici v poptávce tvoří italské a rakouské Alpy, následované středisky ve Franci, Čechách a na Slovensku. „Italské Alpy tvoří 27 % z celkového prodeje pobytů na zimní období sezony 2014/2015. Itálie je pak následována Rakouskem, které zaujímá 18% podíl z poptávky,“ upřesnil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, největšího českého online prodejce zájezdů.

Za zimní dovolenou turisté podle statistik cestovní agentury Invia zaplatí v průměru 11 332 korun za osobu. Přes Vánoce a Silvestr však ceny stoupají nahoru: za zájezdy přes Štědrý den příznivci lyžování zaplatí v průměru 20 589 Kč a silvestrovské pobyty přijdou Čechy v průměru na 17 269 Kč na osobu. „Přestože jsou ceny zájezdů během Vánoc a Silvestra vyšší o 30 až 50 %, zájem českých turistů je značný a kapacity omezené. Prodeje obvykle začínají už v létě o prázdninách, kdy cestovní kanceláře nabízejí slevy First minute. Dnes je tak většina ubytovacích kapacit na Silvestra vyprodaná,“ uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

A souhlasí i Tůma. „V nabídce nyní zůstávají většinou čtyř či pětihvězdičkové hotely s wellness, kde jsou pobyty dražší, popřípadě ubytování v hotelích či apartmánech, které jsou od sjezdovek vzdálenější. Opět se potvrzuje pravidlo, že cenově výhodně pobyty s ubytování u sjezdovky nebo přímo na ní – a s bazénem k tomu – jsou vždy vyprodané jako první. Někteří klienti si tyto pobyty zamluví dokonce na místě rok dopředu,“ dodal Michal Tůma.

Zatímco dovolenou na horách si řada Čechů rezervuje s předstihem, lyže dávají do servisu těsně před odjezdem. Samotné lyžování bude díky prohlídce komfortnější a bezpečnější. I když jsou servisy samozřejmě dostupné i přímo v lyžařských střediscích, včasnou péčí mohou lyžaři předejít zbytečnému stresu na sjezdovce. „Ve specializovaném servisu zajistí nabroušení hran, zacelí případné rýhy na skluznici a navoskují lyže. Důležitou součástí údržby je i úprava a nastavení vázání dle aktuální výšky a hmotnosti, a to zvláště u dětí, které rychle rostou. Cena servisu se pohybuje od 250 do 500 korun,“ popsal David Holík, ředitel firmy Ina Sport, která po České republice dodává lyže značky Elan. Nabroušené lyže totiž lépe drží i na zledovatělé sjezdovce. Dobře nastavené vázání je zase klíčové pro bezpečnost lyžaře. Kvalitní servis navíc zvládne úpravy i do druhého dne. Vzhledem k vysokému prosincovému vytížení servisů je ale dobré si práci techniků rezervovat dostatečně dopředu.

Investovat v součtu desítky tisíc do dovolené na svahu se značným předstihem ale může být i riskantní. Standardní lyžařská sezona v zahraničí trvá od poloviny prosince do poloviny dubna, na to však nelze stoprocentně spoléhat. Například v roce 2013 začalo sněžit až od poloviny ledna, lyžařská sezóna v Alpách se tak posunula až do konce dubna. V minulé zimní sezóně kritický nedostatek sněhu potkal naopak české hory. „Některé cestovní kanceláře proto nabízejí novinku ve formě garance sněhu. Jde vlastně o možnost zrušit zájezd bez jakýchkoli stornopoplatků v případě, že v lyžařském středisku, pod které daný hotel spadá, nebude k ‚rozhodnému dni‘ předpoklad pro provoz minimálně poloviny délky jeho sjezdových tratí,“ vysvětlil Michal Tůma.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT