Nejoblíbenější platební metody přes internet

07.01.2015 | , Paysafecard
SEO články


Mezi nejoblíbenější způsoby platby nákupů na internetu patří dobírka, ale zájem o ni pomalu klesá.

Stejně oslabila i platba bankovním převodem. Naopak nárůst je zaznamenám v on-line platbách a v osobním odběru. Tato data vyhodnotil nákupní rádce Heureka.cz, platební brána PayU v České republice a přední české e-shopy. Přinášíme Vám přehled, jaké platební metody je možné využít v případě objednávky zboží z e-shopu.

Dobírka

Dobírka je upřednostňována hlavně proto, že lidé zaplatí za zboží až při jeho dodání. Navíc způsob platby se podobá platbě v kamenném obchodě, kdy výměnou za peníze dostanou zboží. Proč zájem o dobírku klesá? Nevýhodou je vysoká cena a nutnost mít u sebe hotovost při převzetí zboží. 

student.finance.cz_obrazek


Bankovní převod

Až desetina zákazníků využívá bankovní převod. Nutné je mít bankovní účet a převést částku příkazem z účtu na účet. Tuto platební metodu nabízí většina českých e-shopů. Zákazník ale musí až tři dny počkat, než se platba připíše prodávajícímu na účet. Z toho důvodu se zpozdí odeslání objednaného zboží. Je tu také riziko nesprávně vyplněných údajů a zaslání peněz na jiný účet. Výhodou je naopak vysoká bezpečnost.

Platební karta

Platba kartou probíhá přes platební bránu, kam se opíše číslo platební karty a další nezbytné údaje. E-shop je okamžitě informován o příchozí platbě a objednávku tak může ihned zpracovat. K využití této metody je zapotřebí mít zřízenou kartu a povolené platby na internetu. V současné době kartou platí devět procent zákazníků a její obliba stále stoupá. Pozor ovšem na servery s nízkým stupněm ochrany proti počítačovým útokům.

Elektronická peněženka

Zákazník e-shopu využívá při platbách virtuální účet nebo předplacenou kartu. V České republice existuje několik firem, které nabízejí elektronické peněženky. Nejznámější je Paysafecard, GoPay, PayPal, PaySec nebo MoneyBookers. Tyto peněženky nejsou nijak propojeny s běžným účet zákazníka. Nejčastěji se využívají na aukčních serverech, ale v posledních letech je zařadila i řada internetových obchodů. Tuto platební metodu upřednostňují zejména studenti a mladí lidé.

Platba na odběrném místě

Obliba této metody roste a aktuálně ji využívá téměř 30 procent zákazníků. Zákazník platí hotově nebo kartou při převzetí zboží částku do 30 korun. Odběrná místa jsou vždy uvedena v příslušném e-shopu a bývají v každém větším městě. Tato platební metoda je nevýhodná pro obyvatele menších obcí, kteří mají odběrná místa daleko.

Platba na splátky

Platby na splátky využívá zhruba 4 procenta zákazníků a příliš e-shopů tuto metodu nenabízí. Platby probíhají po částech v určitých intervalech a není zapotřebí mít k dispozici celý obnos. Zákazník platí zboží až po jeho převzetí. Nutné je poskytnout osobní údaje. Tuto službu nabízí například Cetelem nebo HomeCredit.

Záleží na každém, jakou platební metodu upřednostní. V budoucnu se předpokládá, že posílí zejména elektronické peněženky, jejichž použití je bezpečné a jednoduché.

Autor článku

 

Články ze sekce: SEO články