ECB prý zvažuje nákupy dluhopisů v objemu až 500 miliard eur

09.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 9. ledna (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) zkoumá návrhy na uvolnění měnové politiky, které zahrnují vynaložení až 500 miliard eur (14 bilionů korun) na nákup vládních dluhopisů, jejichž rating se nachází v investičním pásmu. Informovala o tom na svých internetových stránkách agentura Bloomberg s odvoláním na zdroj, který se zúčastnil zasedání ECB. Nákupem dluhopisů by banka podpořila ekonomiku eurozóny, která se nyní potýká s deflací a slabým hospodářským růstem.

Zaměstnanci banky ve středu podle zdroje předložili vedení různé možnosti nákupů vládních dluhopisů, tedy takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky. Tyto varianty prý zahrnovaly možnost, že ECB bude nakupovat pouze takové dluhopisy, jejichž rating se nachází na investičním stupni. Žádné rozhodnutí ohledně nákupů dluhopisů však zatím nepadlo, uvedl zdroj.

ECB loni ve snaze podpořit hospodářský růst a odvrátit deflaci snížila své úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Šéf ECB Mario Draghi v prosinci uvedl, že banka začátkem letošního roku posoudí účinky dosavadních stimulačních opatření a v případě potřeby uskuteční další kroky.

Očekávání, že ECB v brzké době přikročí ke kvantitativnímu uvolňování měnové politiky, podpořila středeční zpráva o prosincovém vývoji inflace v zemích platících eurem. Spotřebitelské ceny podle ní meziročně klesly o 0,2 procenta, a eurozóna se tak poprvé od roku 2009 dostala do deflace.

Nejbližší zasedání ECB se uskuteční 22. ledna. Cílem banky je držet růst spotřebitelských cen v blízkosti dvou procent. Inflace v eurozóně se však od října 2013 nachází pod úrovní jednoho procenta, kterou ECB označuje za nebezpečnou zónu.

Vyhlídky na uvolňování měnové politiky v eurozóně tlačí dolů kurz eura. Ve čtvrtek se jednotná evropská měna vůči dolaru propadla na nové devítileté minimum pod 1,18 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK