Americké akcie po prognóze SB oslabily, dolar klesl

14.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. ledna (ČTK) - Americké akcie dnes čtvrtý den za sebou oslabily. Důvodem byla nová prognóza Světové banky (SB), která vyvolala obavy z dalšího zpomalení globálního ekonomického růstu, a pokles cen mědi. Odpoledne však akcie část ztrát smazaly díky oživení cen ropy.

Index Dow Jones klesl o 186,59 bodu, tedy 1,06 procenta, na 17.427,09 bodu. Širší index Standard & Poor\'s oslabil o 11,76 bodu, čili 0,58 procenta, na 2011,27 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 22,18 bodu, neboli 0,48 procenta, na 4639,32 bodu.

Index S&P energetických společností stoupl o 0,1 procenta, když během dne ztrácel až 2,6 procenta. Ceny ropy odpoledne kvůli technické korekci smazaly předchozí ztráty a nakonec zaznamenaly nejvyšší denní růst za dva roky. Navzdory dnešnímu růstu však ceny ropy nadále zůstávají blízko šestiletého minima.

Nejhůře si vedly indexy finančních společností a producentů materiálu, které ztratily jedno procento. Cena mědi, která je důležitým průmyslovým kovem, klesla kvůli prognóze SB nejníže za pět a půl roku, což mělo dopad na producenty tohoto kovu, včetně firmy Freeport McMoRan. Akcie banky JPMorgan Chase & Co. po výsledcích hospodaření oslabily o 3,5 procenta a banky Wells Fargo o 1,2 procenta, napsala agentura Reuters.

SB v úterý snížila odhady globálního hospodářského růstu pro letošní a příští rok kvůli horším vyhlídkám v eurozóně a v Japonsku, ale také v Číně a dalších rozvíjejících se zemích světa. Letos má světová ekonomika zrychlit růst na tři procenta z loňského tempa 2,6 procenta. Loni v červnu ale SB předpovídala, že ekonomika poroste tento rok o 3,4 procenta po odhadovaném loňském vzestupu o 2,8 procenta. V roce 2016 banka čeká zrychlení na 3,3 procenta proti červnové prognóze 3,5 procenta.

Americký dolar dnes klesl vůči jenu na nejnižší hodnotu za čtyři týdny a mírně oslabil i k euru. Propad způsobila zpráva o překvapivém poklesu maloobchodních tržeb v USA za prosinec, tedy v období, které zahrnuje hlavní předvánoční nákupní sezonu. Dolar již klesá vůči jenu čtvrtý den za sebou a je na nejlepší cestě vykázat první měsíční ztrátu od června 2014. Od počátku ledna již dolar k jenu oslabil o 2,1 procenta.

V závěru obchodování euro vůči dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,1785 USD. K jenu však kleslo o 0,4 procenta na 138,28 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,5 procenta na 117,34 JPY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK