Skupina Agrofert získá Agropodnik Svitavy

20.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. ledna (ČTK) - Firma Cerea patřící do koncernu Agrofert místopředsedy vlády Andreje Babiše koupila regionálního obchodníka se zemědělskými komoditami a chemikáliemi Agropodnik Svitavy. ČTK to dnes sdělil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Kupní cena je podle něj předmětem obchodního tajemství.

Cerea majetkově vstupuje do společnosti Agrofin Svitavy, který vlastní 61,3 procenta akcií Agropodniku Svitavy, popsal Hanzelka podrobnosti transakce.

\"Smlouva o prodeji byla podepsána 20. ledna a smluvní strany se dohodly zachovat kupní cenu jako předmět obchodního tajemství,\" uvedl mluvčí. Transakci nyní musí schválit antimonopolní úřad.

Agropodnik Svitavy je regionálním obchodníkem s olejninami, obilovinami, hnojivy a přípravky na ochranu rostlin. Firma působí v celkem čtyřech střediscích v Pardubickém kraji. Vedle Svitav také v Poličce, Cerekvici nad Loučnou a Městečku Trnávka. Zaměstnává celkem 30 lidí. V roce 2013 dosáhl obratu ve výši 370 milionů korun. Zbylých 38,7 procenta akcií vlastní menšinoví a drobní akcionáři.

Cerea je významným obchodníkem s rostlinnými komoditami. Disponuje sklady s kapacitou 450.000 tun na Pardubicku, Hradecku a Havlíčkobrodsku. Je mimo jiné významným skladovatelem zboží pro Státní zemědělský intervenční fond a Správu státních hmotných rezerv. Prodává také osiva, hnojiva, agrochemii, zemědělskou techniku či pohonné hmoty.

\"Cílem akvizice je rozšíření regionální působnosti společnosti Cerea na Pardubicku, úspora nákladů, zefektivnění dopravy výrobků k zákazníkům a další využití možností vertikální integrace v koncernu Agrofert,\" podotkl mluvčí.

Agrofert vykázal za první tři čtvrtletí loňského roku hrubý zisk 7,7 miliardy korun, což bylo o čtvrtinu více než za srovnatelné období 2013. Tržby koncernu podnikajícího v zemědělství, potravinářství, chemii, lesnictví či médiích vzrostly meziročně o tři procenta na 180 miliard korun.

Skupina Agrofert, jejímž jediným majitelem je Babiš, zastřešuje přes 200 firem, a řadí se tak k největším ekonomických subjektům v ČR. Je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Loni na podzim zaměstnávala 34.000 lidí. V roce 2013 jí klesl konsolidovaný zisk o sedm procent na 5,613 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK