Slabý německý vývoz do Ruska prý ohrožuje 60.000 pracovních míst

23.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. ledna (ČTK) - Objem vývozu z Německa do Ruska se v loňském roce kvůli sankcím souvisejícím s ukrajinskou krizí snížil téměř o pětinu. Letos by ale mohl zaznamenat ještě výraznější pokles, uvedla dnes německá Komise pro hospodářské vztahy s východní Evropou, která zastupuje zájmy německých podniků v tomto regionu. Upozornila také, že nepříznivý vývoj německého exportu na ruský trh by mohl vést k zániku až 60.000 pracovních míst.

\"Pokles exportu (do Ruska) měsíc co měsíc zrychluje, takže se letos musíme obávat ještě horšího vývoje, pokud se nepodaří krizi politicky vyřešit,\" řekl v rozhovoru s německým deníkem Rheinische Post šéf komise Eckhard Cordes. \"Trvalý pokles (německého vývozu do Ruska) o 20 procent by mohl v nejhorším případě vést ke ztrátě 60.000 pracovních míst,\" upozornil Cordes.

Německo v roce 2013 vyvezlo do Ruska zboží v hodnotě kolem 36 miliard eur (zhruba bilion Kč). Loni však obchodní výměnu mezi těmito zeměmi narušila ukrajinská krize, kvůli které Evropská unie uvalila na Rusko různé sankce. Na ty Moskva reagovala embargem na dovoz potravin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK