Zisk automobilky Fiat Chrysler kvůli mimořádným nákladům klesl

28.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 28. ledna (ČTK) - Čistý zisk italsko-americké automobilové skupiny Fiat Chrysler loni klesl o dvě třetiny na 632 milionů eur (zhruba 17,5 miliardy Kč). Za poklesem zisku stály podle dnešního sdělení firmy především mimořádné náklady související s převzetím zbývajícího podílu v divizi Chrysler.

Italský Fiat se loni v lednu stal stoprocentním vlastníkem amerického Chrysleru, ve kterém již dříve získal většinový podíl a manažerskou kontrolu. Formálně bylo spojení podniků dokončeno loni v říjnu, sloučená skupina je sedmým největším výrobcem automobilů na světě.

Skupina Fiat Chrysler loni zvýšila celosvětové dodávky na 4,61 milionu vozů z 4,35 milionu v roce 2013. Tržby jí stouply o 11 procent na více než 96 miliard eur (2,7 bilionu Kč).

Koncem loňského října firma oznámila, že se rozhodla oddělit divizi luxusních sportovních vozů Ferrari do samostatného podniku, s jehož akciemi se bude obchodovat na burze. Krok je součástí plánu získat nový kapitál k financování budoucího růstu skupiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK