Před ministerstvem průmyslu budou dnes demonstrovat horníci

29.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Horníci převážně ze společnosti Severní energetická budou dnes od 11:00 demonstrovat v Praze před sídlem ministerstva průmyslu za prolomení takzvaných těžebních limitů. Místopředseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jaromír Franta uvedl, že na akci by mělo dorazit zhruba 600 protestujících.

Ministr Jan Mládek (ČSSD) představil čtyři varianty toho, jak s limity naložit. Návrh čeká na rozhodnutí vlády. Kromě úplného zachování limitů, nebo naopak jejich úplného prolomení jsou ve hře dvě částečná řešení. Buď se limity prolomí jen na dole Bílina patřící společnosti ČEZ, nebo na Bílině a částečně na dole Československé armády (ČSA), který patří právě Severní energetické. Podle ministra jsou nejreálnější dvě částečná řešení, hornické odbory ale dlouhodobě podporují úplné prolomení limitů včetně zbourání Horního Jiřetína a pod něj spadající osadu Černice.

Zástupci Horního Jiřetína a nedalekého Litvínova s jakoukoliv změnou limitů nesouhlasí. Stejného názoru jsou i ekologické organizace. V Horním Jiřetíně se ve středu na podporu zachování limitů uskutečnilo shromáždění. Zúčastnilo se ho několik desítek lidí.

rdo rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK