Pokles cen v eurozóně v lednu zrychlil na 0,6 procenta.

30.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. ledna (ČTK) - Deflace v eurozóně se v lednu prohloubila - spotřebitelské ceny se meziročně snížily o 0,6 procenta po prosincovém poklesu o 0,2 procenta. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Prosincový pokles cen v eurozóně byl první od roku 2009. V lednu se podle čtvrtečních údajů spolkového statistického úřadu dostalo do deflace i Německo, tedy největší ekonomika eurozóny.

Analytici původně předpokládali, že spotřebitelské ceny v eurozóně vykážou za leden pokles o 0,5 procenta. Čtvrteční údaje z Německa však podle některých naznačili, že propad cen v eurozóně bude o něco výraznější.

Evropská centrální banka (ECB) se minulý týden v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace rozhodla, že zahájí nákupy vládních dluhopisů a napumpuje do ekonomiky eurozóny více než bilion eur (zhruba 30 bilionů Kč).

ECB už loni snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Cílem banky je zvýšit inflaci těsně pod dvě procenta. Inflace v eurozóně je už od října 2013 pod hranicí jednoho procenta, kterou ECB označuje za nebezpečnou zónu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK