Ropa zdražuje kvůli Iráku, i tak míří k sedmému měsíčnímu poklesu

30.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 30. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes rostou, především kvůli nervozitě ohledně bojů v Iráku. Celkově jsou ale na cestě k měsíčnímu poklesu, který by byl již sedmý v řadě. Je to vůbec nejdelší taková série v historii, napsala agentura Reuters.

Cena severomořské ropy Brent dnes kolem 16:25 SEČ přidávala zhruba jedno procento, tedy 46 centů na 49,58 USD za barel. Za celý leden však Brent ztrácí zhruba osm dolarů, tedy asi 14 procent na barel. O zhruba osm dolarů klesla za tento měsíc i americká lehká ropa (WTI). Ta dnes ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 80 centů na 45,33 dolaru za barel.

Ceny ropy od loňského června klesly o zhruba 60 procent. Důvodem je převis nabídky nad poptávkou i listopadové rozhodnutí ropného kartelu OPEC snížit svou produkci této suroviny. Analytici odhadují, že ropa bude zlevňovat i v příštích přinejmenším několika měsících. Průzkum agentury Reuters přitom ukázal, že v druhé polovině letošního roku mohou ceny oživit jen mírně a za celý letošní rok tak mohou být nižší než během světové finanční krize.

V jiné zprávě dnes Reuters s odvoláním na analytiky a činitele napsal, že těžba ropy v rámci OPEC v lednu stoupla. Naznačuje to prý, že klíčoví členové tohoto ropného kartelu si stojí za svým a nadále odmítají podpořit ceny.

Dnes ceny ropy stoupy po zprávách o nové eskalaci násilí v Iráku. Při několika bombových útocích v Bagdádu a ve městě Samarrá tam dnes zahynulo nejméně 27 lidí.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 49,58 49,13 New York - Nymex WTI březen 45,33 44,53

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK