Češi propadli trendu rychlého stravování, počet fastfoodů se bude zvyšovat

09.02.2015 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Síť rybích restaurací Nordsee slaví tento měsíc 10 let od vstupu na tuzemský trh s rychlým občerstvením. Jak se za uplynulé roky změnil přístup Čechů k fastfoodům, jaký je současný trend v oblasti rychlého občerstvení či jak se liší postoj mladších a starších Čechů k rybím pokrmům, to vše ve svém komentáři objasní Marek Sedlák, ředitel české pobočky Nordsee.

Když jsme před 10 lety vstupovali s rybí restaurací na český trh, byla situace příznivá. V Česku ve velkém totiž působilo jen několik řetězců, a lidé tak byli lační po novinkách. Navíc se tehdy ještě Češi stravovali převážně v tradičních kamenných restauracích a z repertoáru jídelníčků nejčastěji volili tradiční české pokrmy, které dobře znali. Nedbali ještě příliš na to, zda je to pokrm těžký, mastný či tučný. Rozhodli jsme se tedy otevřít první dvě restaurace, a to v Paláci Flora, prvním velkém obchodním centru v Praze, a v Brněnském nákupním centru Vaňkovka. Naše rozhodnutí se ukázalo jako úspěšné.

Fastfoody jsou trend budoucnosti

Za uplynulých 10 let se však v Česku trh s restauracemi rychlého občerstvení výrazně změnil a značně posunul. Rychlé stravování je v dnešní uspěchané době jednoznačný trend a zároveň i budoucnost. To si lidé i obchodníci velmi dobře uvědomují, proto se počet provozoven s fastfoody v Česku zněkolikanásobil. Jsme přesvědčeni, že v následujících letech se počet provozoven bude ještě zvyšovat. Spolu s touto přeměnou se začaly měnit i stravovací návyky a chutě Čechů, kdy nejdříve preferovali smažené pochoutky a těžší jídla, aby se postupně přiklonili ke zdravější formě pokrmů. Jedním z důvodů může být fakt, že více než 57 % dospělých Čechů trpí nadváhou či obezitou, které samozřejmě doprovází řada nepříjemných zdravotních komplikací s kardiovaskulárním systémem, vysokým krevním tlakem či s rizikem cukrovky, mozkové příhody nebo třeba některých typů rakoviny.

Teenageři stále preferují nezdravé jídlo, i když u nich roste obezita

U lidí ve věku od 25 do 40 let je patrný pozitivní vztah k lehčím a zdravějším pokrmům z ryb nebo mořských plodů, které doplňuje čerstvá zelenina. Více přemýšlí o tom, co jí, a dbají na svůj životní styl a na své zdraví. Vyžadují kvalitní suroviny i zpracování. Přibývá také maminek s malými dětmi, které se odklání od fastfoodů s nezdravým smaženým a tučným jídlem a spíše preferují lehkou kuchyni založenou na čerstvosti surovin. O rostoucí oblibu ryb se výrazně zasadily také kuchařské pořady v televizi či na internetu a obecně také informace o tom, proč je zdravé a prospěšné ryby konzumovat.

Bohužel české děti a teenageři dávají stále přednost nezdravému jídlu, a to přesto, že podle nejnovější Zprávy o zdraví obyvatel ČR z roku 2014 narůstá podíl dětí s vyšší než normální hmotností. Starší generace Čechů má pak zase rybí jídlo velmi často spojené jen s vánočním kaprem, tedy s kostmi a ne příliš voňavým masem, takže se zde lze setkat s předsudky.

Fastfood restaurace musí být čistá

Některé české provozovny fastfoodových řetězců však vrhají špatné světlo na stravování v restauraci s rychlým občerstvením. O to se zasadila zejména jídla leckdy vařená z nekvalitních surovin a občas také nedostatečná hygiena na některých provozovnách. To je samozřejmě špatně. Kvalitní fastfood restaurace by měly vynikat nejen příznivou cenou a rychlostí, ale také zdravým jídlem a maximální čistotou prostředí. V posledních letech si to Češi začali uvědomovat a stále častěji proto vyhledávají řetězce, u kterých požadovanou kvalitu dostanou.


Autor komentáře: Ing. Marek Sedlák, ředitel společnosti Nordsee

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT