Při výběru vysoké školy hrají roli přátelé a rodina

11.02.2015 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Na doporučení přátel a rodiny nejvíc dají mladí lidé při výběru vysoké školy. Vyplývá to z průzkumu mezi studenty 1. ročníku Bankovního institutu vysoké školy (BIVŠ). Vzdělání si nejčastěji studenti platí sami nebo jim pomáhají rodiče.

Je obecně známé, že při vysoké škole většina lidí pracuje. Z toho vyplývá i volba kombinované formy studia, která na BIVŠ převažuje“, říká generální ředitelka Bankovního institutu vysoké školy Martina Mannová a dodává: „Pracující vysokoškoláci jsou zpravidla velmi disciplinovaní a jasně vědí, proč studují. Průzkum potvrdil, že mezi důvody studia převažuje zájem získat vysokoškolský titul a potřeba vysokoškolského vzdělání pro kariéru.

Podle průzkumu studenti nejčastěji pracují pro soukromou firmu nebo finanční instituci. Mnoho z nich má práci také ve veřejném sektoru. Věkový průměr aktuálního 1. ročníku BIVŠ je nejčastěji 21 až 25 let, následují lidé těsně po střední škole – tedy ve věku od 18 do 20 let. Pomyslnou třetí příčku drží 31 až 35letí studenti.

Vysokoškoláci jsou zpravidla aktivnější při hledání práce a najdou ji snadněji. „Podle průzkumu Střediska vzdělávací politiky Pedagogické fakulty UK v Praze měli v roce 2013 všichni absolventi BIVŠ skoro rok po ukončení studia práci,“ říká generálního ředitelka Bankovního institutu vysoké školy Martina Mannová a dodává: „Bakaláři z BIVŠ vykazovali 4,3% míru nezaměstnanosti, přičemž u vysokých škol celkem se jednalo o 8 %. Magistři byli bez práce ve 3,2 % případů, u vysokých škol celkem to bylo 4,5 %.

Na poli vysokých škol je velká konkurence. Snaží se tak od sebe odlišit a nabídnout něco nového. Poskytovat kvalitní vzdělání zpravidla vnímají jako samozřejmost, více však pracují se studenty. Zakládají si na osobním a praktickém přístupu, atraktivních oborech, možnostech získat zkušenosti v zahraničí, a pokud to jen trochu jde, také na originální nabídce. To vše ovlivňuje spokojenost studentů. Podle globálního průzkumu Universum 2014 byla míra spokojenosti s 61 hodnocenými českými vysokými školami; hodnocená stupnicí od 1 do 10, kdy 10 je nejlepší výsledek; v průměru 7,3. U BIVŠ byla spokojenost vyšší, v průměru 7,7. Tradiční průzkum se týká kariérního uplatnění. Každým rokem se ho účastní na 600 tisíc studentů z celého světa, z toho jich téměř 11 tisíc bylo v ČR.


Zdroj: Bankovní institut vysoká škola (BIVŠ)

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT