Mzdové tarify ve stavebnictví od dubna vzrostou o 1,5 procenta

10.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Stavební odboráři se dohodli se zástupci zaměstnavatelů na růstu minimálních mzdových tarifů o 1,5 procenta. Vyšší mzdy budou stavaři pobírat od 1. dubna. ČTK to dnes potvrdil předseda Odborového sdružení Stavba ČR Stanislav Antoniv. Loni tarifní mzdy i přes výraznou krizi sektoru vzrostly o 1,7 procenta.

\"Shodli jsme se na úpravě minimálního mzdového tarifu pozitivním směrem,\" uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš. Dohodu odbory se zaměstnavateli podepíšou 12. února, uvedl Antoniv.

Stavební odbory původně navrhovaly růst mzdových tarifů o 3,5 procenta. Zdůvodňovaly to tím, že se situace českého stavebnictví pomalu zlepšuje. \"Od Nového roku navíc vláda zvýšila minimální mzdu na 9200 korun, poprvé v historii by tak minimální mzdový tarif v naší první platové třídě byl nižší než celostátní minimální mzda,\" řekl před časem Antoniv. Minimální tarif ve stavebnictví v první, tedy nejnižší platové třídě aktuálně činí 9000 korun.

Průměrná měsíční mzda ve stavebnictví v podnicích s 50 a více zaměstnanci loni stoupla meziročně o 2,9 procenta na 29.827 korun.

Stávající kolektivní smlouva vyššího typu platí od loňského jara do 31. března 2016. Kromě mzdových tarifů řeší například práci přesčas či v noci, pravidla pro podávání výpovědí a stanoví nárok na minimálně čtyři týdny dovolené. Z této smlouvy vycházejí jednotlivé podnikové kolektivní smlouvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK