SPÚ podal trestní oznámení kvůli právním zakázkám předchozích let

24.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Státní pozemkový úřad (SPÚ) podal na základě výsledků provedeného auditu trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání několika trestných činů. Zákon měl být porušen v letech 2010 až 2013 při zadávání veřejných zakázek na právní služby. ČTK to dnes sdělila mluvčí SPÚ Monika Machtová.

Audit, který provedla v období od loňského listopadu do konce letošního ledna společnost KPMG Česká republika se kromě právních služeb zaměřil také na ekonomiku a informační technologie. Především u zadávání tendrů na dodávky externích právních služeb byly zjištěny závažné nedostatky.

Při zadávání zakázek mohly být podle Machtové spáchány trestné činy sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, porušení povinnosti při správě cizího majetku, porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a zneužití pravomoci úřední osoby.

\"S ohledem na probíhající policejní šetření není Státní pozemkový úřad oprávněn v současné době poskytovat podrobnější informace k dotyčným zakázkám,\" uvedla Machtová.

Vzhledem ke složitosti agendy a identifikovaným rizikům, prověří oblast informačních a komunikačních technologií ještě forenzní audit, který bude proveden v následujících měsících. \"V ekonomické oblasti byla odhalena drobná systémová a provozní pochybení, ke kterým byla přijata a realizována nápravná opatření,\" sdělila ČTK mluvčí.

mjr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK