ČR zaplavily zavirované e-maily s vrácením omylem zaslané smlouvy

24.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Česko zasáhly desítky tisíc zavirovaných e-mailů, které se tváří jako vrácení omylem obdržené smlouvy. V příloze zprávy je archivní soubor ZIP či RAR, ve kterém je další archivní soubor, a až v něm je teprve umístěn samotný soubor s virem. V tiskové zprávě to dnes uvedla společnost Excello.

 

Rozesílatelem je síť počítačů ovládaná neznámými útočníky. Počítače pocházejí z celého světa. Podvrženým odesílatelem je některé z nezvykle vyhlížejících křestních jmen jako Hugo, Alfons, Armin nebo Věnceslav.

Mail přesvědčuje sociálním inženýrstvím k tomu, aby příjemce otevřel přílohu a soubor s virem si spustil. Zpráva uvádí: \"Omlouvám se za nežádoucí rušení a přeposílám Vám veškeré kopie vašich dokladů a smlouvu které asi na můj email byly zaslané omylem.\" Podle zástupců Excella i v tomto případě platí, že spustitelné soubory neznámého původu v žádném případě nesmí být spouštěny.

Trik s vrácením omylem obdržené smlouvy bohužel funguje. Časopis dTest na svém Facebooku uvedl, že právě na tento trik naletěl. Podle komentářů pod příspěvkem je zřejmé, že naletěla i řada dalších lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK