ČSÚ zveřejní zpřesněná data o vývoji ekonomiky za loňský rok

27.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky za loňský rok a za loňské čtvrté čtvrtletí a za celý loňský rok. Podle předběžného odhadu z poloviny února česká ekonomika loni rostla o dvě procenta a v samotném čtvrtém čtvrtletí meziročně o 1,3 procenta. Ve srovnání se třetím čtvrtletím 2014 se HDP zvýšil o 0,2 procenta.

Meziroční růst HDP v roce 2014 byl podle dřívějšího komentáře ČSÚ tažen zejména zahraniční poptávkou. K růstu významně přispěla i domácí poptávka po investičním zboží a konečná spotřeba domácností. Dnes statistici zveřejní podrobnější údaje o struktuře vývoje ekonomiky.

Dřívější údaje o vývoji české ekonomiky v loňském roce jsou podle analytiků mírným zklamáním. I přesto ale letos očekávají, že hospodářství bude pokračovat v růstu, který by měl dosáhnout 2,3 až 2,5 procenta. \"Z celoevropského hlediska jsou dvě procenta růstu poměrně dobrým výsledkem, počítalo se však s expanzí citelnější, přesahující dvě procenta,\" uvedl tehdy hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

sos mal

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK