Zaměstnancům automobilky Hyundai vzrostou mzdy o 3,3 procenta

27.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 27. února (ČTK) - Zaměstnancům nošovické automobilky Hyundai vzrostou od 1. března mzdy v průměru nejméně o 3,3 procenta. Bonus za splnění výrobního plánu se pro letošní rok zvýší ze 110 na 120 procent základní mzdy při dosažení plánované produkce 330.000 vozidel. Průměrný hrubý měsíční příjem v automobilce činil loni 32.568 korun, v dělnických profesích 29.922 korun. Dodatek kolektivní smlouvy platné pro léta 2014 až 2016 dnes podepsali zástupci vedení firmy a odborů. ČTK to za firmu sdělila Kateřina Churá.

\"Dojednaný výsledek považujeme za akceptovatelný, s ohledem na současné ekonomické ukazatele a menší míru odborové organizovanosti v našem závodě,\" komentoval podpis dodatku předseda základní organizace Odborového svazu KOVO HyundaiCzech Radek Kuchař. Dohodu lze podle něj v závěru hodnotit vesměs kladně. \"Budu doufat, že i nadále budeme společně hledat vzájemné pochopení při budování firmy,\" uvedl Kuchař.

Letošní kolektivní vyjednávání ve slezské automobilce trvalo dva měsíce a bylo mnohem méně dramatické než v roce 2014, kdy se smlouva podepisovala až v červnu. Loni se odboráři nedokázali s vedením firmy na kolektivní smlouvě shodnout, a tak vyjednávání přerušili a rozhodli se obrátit na zprostředkovatele. Vedení firmy poté zaměstnancům jednostranně zvýšilo mzdy o 3,2 procenta. Zaměstnanci pak hlasovali o návrhu zprostředkovatele, podle nějž se základní mzdy měly zvednout v průměru právě o 3,2 procenta, a návrh přijali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK