Babiš: Navrhneme snížení DPH u restarací na 15 procent

03.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Ministerstvo financí navrhne v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb snížení DPH u restaurací z 21 na 15 procent. Na pražské konferenci Elektronická evidence tržeb to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Návrh zákona o evidenci tržeb chce předložit vládě 8. dubna.

\"My budeme navrhovat snížení DPH u restaurací a stravování z 21 na 15 procent. Jenom u tohoto,\" uvedl Babiš. Zkušenosti z Chorvatska podle něj ukazují, že některé restaurace po zavední on-line evidence tržeb zaznamenaly nárůst tržeb o 800 až 900 procent.

Elektronická evidence tržeb by měla být v Česku zavedena od ledna 2016. \"Termín 1. ledna je šibeniční, a není to zákon, tak když to nestihneme 1. ledna, bude to 1. dubna,\" dodal Babiš.

Ministerstvo financí poslalo v únoru k připomínkám návrh zákona o evidenci tržeb. Cílem evidence tržeb je podle materiálu omezení šedé ekonomiky a efektivnější výběr daní, zejména DPH a narovnání tržního prostředí, kdy poctiví podnikatelé v různých oborech ekonomiky nejsou schopni konkurovat těm, kteří řádně neplatí daně.

Evidovat tržby budou muset podle návrhu MF všichni poplatníci daně z příjmů právnických osob, kteří tržby přijímají v rámci své podnikatelské činnosti, a podnikající fyzické osoby, které přijímají tržby. Evidence tržeb by se tak měla týkat až 600.000 obchodníků, provozovatelů restaurací, hoteliérů, řemeslníků či poskytovatelů služeb.

mdk mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK