Státy EU počítají se zrušením roamingových poplatků do limitu

04.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. března (zpravodaj ČTK) - Na představě zrušení poplatků za používání mobilních telefonů v zahraničí, ale jen do určitého limitu a pomaleji než si přeje Evropský parlament, se dnes shodly členské země Evropské unie. Právě s europarlamentem tak nyní budou muset diplomaté začít v příštích týdnech vyjednávat. Už loni v dubnu totiž europoslanci odsouhlasili svou vlastní pozici, ve které počítali s úplným zrušením roamingových poplatků do Vánoc letošního roku.

Členské země zároveň od Evropské komise chtějí, aby do poloviny roku 2018 navrhla další kroky, jak roamingové poplatky úplně odstranit. Plyne to z tiskového prohlášení. Do té doby navrhují nový cenový mechanismus, který má podle něj používání mobilu v jiné zemi EU výrazně zlevnit.

V limitech, které ovšem ještě musí být stanoveny, by uživatelé mohli volat, přijímat hovory, posílat i dostávat textové zprávy a využívat datové služby za stejnou cenu jako ve své domovské zemi. Nad limitem by pak operátoři mohli účtovat poplatky, ovšem výrazně nižší než nyní a omezené maximální velkoobchodní cenou, kterou si operátoři platí navzájem.

V europarlamentu dnešní postoj členských zemí nadšení nevzbudil. Například Guy Verhofstadt, lídr liberální frakce ALDE, jej označil za jasnou výhru mobilních operátorů.

Zrušení drahého používání mobilů v zahraničí byl jeden z cílů bývalé Evropské komise José Barrosa. Jeho komisařka pro digitalizaci a nové technologie Nelie Kroesová to slibovala už v roce 2010.

Zrušení poplatků bylo nakonec součástí širšího plánu na vytvoření jednotného telekomunikačního trhu. Komise předložila návrh nařízení na vytvoření \"propojeného kontinentu\" v září 2013. Návrh kritizovali nejen mobilní operátoři samotní, ale také některé členské země, které se obávaly, že firmy v důsledku zdraží své služby.

Součástí nařízení je také zajištění otevřeného internetu pro všechny, kdy si státy EU přejí, aby společnosti v provozu internetu nikoho nediskriminovaly. Zakázáno tak má být blokování či znehodnocování obsahu, a to s určitými výjimkami, jako je například nevyžádaná reklama. Návrh také počítá s koordinací licencí pro bezdrátové širokopásmové připojení, zvýšení transparentnosti smluv o připojení pro zákazníky nebo usnadnění změny poskytovatele služeb.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK