Rosněfti loni klesl zisk o deset procent, tržby se ale zvýšily

04.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 4. března (ČTK) - Čistý zisk největší ruské ropné společnosti Rosněfť za loňský rok klesl o 9,8 procenta na 350 miliard rublů (141 miliard Kč). Tržby a provozní ziskovost státem vlastněného gigantu se ale navzdory prudkému poklesu cen ropy zvýšily, sdělila dnes společnost. Tržby dosáhly 5,5 bilionu rublů, což je nárůst o 17 procent.

Zisk před splátkou úroků, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) loni vzrostl o 12 procent na 1,06 bilionu rublů. Čistý zisk za čtvrté čtvrtletí pak činil 89 miliard rublů, uvedla firma podle agentury Reuters.

Na loňské hospodaření Rosněfti silně dolehl propad světových cen ropy. Ve výsledcích firmy to ale vyrovnala podobně hluboká ztráta hodnoty rublu, což zvýšilo exportní příjmy Rosněfti po přepočtu na domácí měnu. Rosněfť je od loňska pod tlakem sankcí, které na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině uvalily západní země.

Představenstvo Rosněfti doporučilo vyčlenit na výplatu dividend z loňského hospodaření 87 miliard rublů, což je zhruba 25 procent z čistého zisku. Dividendy jdou do státní pokladny, Rosněfť je spolu s plynárenským kolosem Gazprom hlavním přispěvatelem do ruského rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK