Povinné ručení 2015: co hrozí, když vyrazíte na silnici nepojištěni?

31.03.2015 | , Generali Pojišťovna
SEO články


Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinné ručení musí mít ze zákona sjednané všechna vozidla na českých silnicích, i když na nich třeba pouze stojí. Víte, co riskujete, pokud pojištění nemáte? To hlavní jsme shrnuli do následujícího článku.

Povinné ručení: kdo a proč jej musí mít sjednané?
Jste-li vlastníkem motorového vozidla, musíte na něj mít povinné ručení. Zákonná povinnost platí pro všechna vozidla, která jsou zapsaná v tzv. registru vozidel a mají přidělenou registrační značku anebo technický průkaz. Tedy nejen pro aktivně používaná auta, motorky a další, ale i pro ty, které máte jen odstavené na silnici. Pokud nechcete dále platit, nechte vozidlo vyřadit z evidence a odstraňte jej z veřejných komunikací.

Z povinného ručení pojišťovny hradí škody na majetku nebo zdraví, které způsobíte v souvislosti s provozem svého vozidla někomu dalšímu. Škody na vašem vlastním majetku a zdraví však nekryje: k tomu slouží havarijní pojištění, které si povinně sjednávat nemusíte.  

Co se stane, když způsobíte bez povinného ručení nehodu?
Jako nepojištěný viník nehody dostanete na triko finanční důsledky v plné výši. V případě nákladné opravy či kompletního zničení auta tak zaplatíte i stovky tisíc korun. U závažných dopravních nehod s újmou na zdraví se částky k úhradě dokonce vyšplhají i na miliony. Budete platit nejen náklady na léčbu poškozených, ale i případné trvalé následky. Důsledky pak zbytečně ponesete třeba celý život.

Pokuty ve správním řízení
Vyrazit na silnici bez povinného ručení může vyjít draze, i když žádnou nehodu nezpůsobíte. Jízdou bez pojištění se totiž dopouštíte přestupku, za který vám hrozí pokuta od 5000 Kč do 40 000 Kč. Pokud během následujících 14 dní neuzavřete povinné ručení, dojde k vyřazení vozidla z registru. Máte-li pojištění uzavřené, nezapomeňte doma zelenou kartu: jinak budete na místě lehčí až o 3000 Kč.  

Od kdy musíte mít pojištění sjednáno?
Povinné ručení musíte mít zřízené již od prvního dne vlastnictví vozidla. Tedy ode dne podpisu smlouvy o koupi. Ke sjednání nepotřebujete velký technický průkaz, dokonce můžete uzavřít povinné ručení online. Chytře zvolené pojištění, například od Generali, ochrání vašeho nového miláčka i před následky střetu se zvířetem (varianta Komplet a Exkluziv). 

Smlouvu si můžete výhodně rozšířit o doplňková autopojištění jako pojištění skel, úrazové připojištění nebo rozšířené asistenční služby.

Clipboard01_3I havarijní pojištění se vyplatí
Povinné ručení nechrání majetek viníka nehody, nepomůže vám ani při odcizení vozidla, vandalismu nebo nehodách způsobených živly: například krupobitím. Tyto události jsou bohužel na denním pořádku a před jejich finančními dopady vás ochrání jedině havarijní pojištění. Pojišťovny navíc nabízejí zajímavé slevy, sjednáte-li si kompletní autopojištění v jedné smlouvě.

A nezapomeňte: Nezodpovědná jízda bez povinného pojištění se opravdu nevyplácí. Při podpisu smlouvy o koupi si ihned sjednejte povinné ručení, třeba online, a vyhněte se nepříjemnostem. 


Autor článku

reklama  

Články ze sekce: SEO články