Studenti magisterského studia budou moci využívat nový systém půjček a podporu absolventů z programu Erasmus+

12.06.2015 | , Evropská komise
STUDENT


V rámci systému záruk za půjčky na magisterské studium v rámci programu Erasmus+ jsou nyní k dispozici první půjčky pro studenty, kteří absolvují své magisterské studium v zahraničí. Dohodu, která poskytne půjčky v celkové výši až 30 milionů eur garantované Evropskou komisí prostřednictvím jejího programu Erasmus+, podepíše banka MicroBank a Evropský investiční fond.

Tato první dohoda zajistí finanční podporu studentům ze Španělska, kteří magisterský stupeň studují v jedné ze 33 zemí zapojených do programu Erasmus+, nebo studentům z těchto zemí, kteří magisterské studium absolvují ve Španělsku.

Podpis dohody uvítal eurokomisař Tibor Navracsics: „Rozhodně hodláme podporovat mladé nadané Evropany, kteří chtějí své magisterské studium absolvovat v cizině. Tyto půjčky na v rámci programu Erasmus+ umožní studentům v Evropě investovat do svého vzdělání a budoucnosti za příznivých a finančně dostupných podmínek. Jsme potěšeni, že se MicroBank jako první zapojila do systému, a těšíme se na budoucí spolupráci s dalšími finančními institucemi v celé Evropě.

Systém záruk za půjčky na magisterské studium v rámci programu Erasmus+ zahájily začátkem letošního roku Evropská komise a Evropský investiční fond prostřednictvím výzvy bankám, aby se zapojily. Systém obdrží více než 500 milionů eur z rozpočtu programu Erasmus+, což pomůže k poskytnutí půjček mladým nadaným Evropanům ve výši až 3 miliardy eur. Celkovým cílem systému je poskytnout podporu 200 000 studentů, kteří chtějí získat magisterský diplom v zahraničí.

Systém umožní studentům získat až 12 000 eur na jednoleté magisterské studium a až 18 000 eur na dvouleté studium. Evropská komise zajistila, aby byly tyto půjčky poskytovány za výhodných podmínek. Jejich poskytnutí není na příklad podmíněno ručením ze strany studentů nebo rodičů a nabízejí výhodnou úrokovou sazbu a možnost odkladu splácení. Více podrobností o systému záruk naleznete na internetových stránkách půjček na magisterské studium v rámci programu Erasmus+ a banky MicroBank.

Všichni studenti, kteří využívají grant, stipendium nebo půjčku v rámci programu se od nynějška budou moci pro podporu a poradenství obrátit na nové sdružení studentů a absolventů programu Erasmus+, jehož činnost bude zahájena na konferenci v Bruselu, která proběhne 12. června. Nové sdružení, které bude zastupovat více než 3 miliony studentů zapojených do programu Erasmus+ v období do roku 2020, spojí čtyři stávající sdružení a jejich místní sítě (Asociaci studentů a absolventů programu Erasmus Mundus, studentskou síť Erasmus, garagErasmus a síť OCEANS).

Autor článku