Pět tipů, jak hledat brigádu

05.08.2015 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Letní prázdniny jsou v plném proudu a studenti se stále ještě poohlížejí po možném přivýdělku. Jaké jsou nejlépe placené studentské brigády a jak je hledat?

1. Stavějte na svých znalostech

Lze využít toho, co studenti umí a tím získat lépe placenou brigádu. „Studenti informatiky mohou programovat, ze stavebních škol rýsovat projekty a jazykově nadaní žáci překládat nebo učit jazyky. Znalost jazyků je velká výhoda i při hlídání a doučování dětí cizinců,“ radí Adam Salamon z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

2. Práce pro odvážné

Velmi dobře jsou placené výškové práce jako například mytí oken, na které často dochází právě v létě. To je ovšem vhodné jen pro ty, kteří se nebojí výšek. Spoustu oken mají i vysokoškolské koleje nebo kancelářské budovy, a tak lze studentům doporučit, ať se zeptají přímo tam. Dobře placené jsou také pozice zdravotníků na dětských táborech.

3. Brigádnická klasika

Chlapci si mohou dobře vydělat při fyzicky náročné práci, jako je stěhování, zahradnické a stavební práce, případně práce ve skladu či noční doplňování zboží. U děvčat jsou velmi oblíbené pozice hostesek a servírek na velkých akcích. Se znalostí jazyka se lze po takové práci poohlédnout i v zahraničí, kde se platí lepší peníze.

Další zajímavé brigády mohou studenti najít jako promotéři, mohou rozdávat letáky, propagovat produkty na veletrzích a akcích nebo ochutnávkách. „Velmi zajímavou praxí, která se může později hodit při hledání zaměstnání, je práce v call centru, kde se lze naučit komunikaci se zákazníky a při zajímavém projektu je možné vydělat velmi dobré peníze,“ dodává Adam Salamon z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

4. Tip pro kreativce

Hrajete divadlo? Zpíváte? Žonglujete? Tančíte? Můžete také například vystupovat se svým představením na různých akcích, kterých jsou v létě desítky.

5. Co dělat v zahraničí

Nebojte se vycestovat do zahraničí. Jednou z nejoblíbenějších a nejdostupnějších brigád je sběr plodin v zahraničí. „Je třeba si dát pozor na řádně sepsanou smlouvu i se specifikací lokality a typu práce, kterou budete vykonávat. Vždy je dobré si ověřit reference a spočítat náklady na cestu i ubytování,“ uvádí Adam Salamon z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Práci lze v zahraničí najít i jako au-pair či plavčík. Posily se hledají v cestovním ruchu na pomocné práce v restauracích, hotelech a kempech - na pozice pokojských, barmanů, stavění kempů na začátku sezóny a sklízení na konci léta. Sportovci s licencí mohou najít práci i v potápěčských centrech, při výuce windsurfingu, kitingu (kitesurfing)…

Vycestovat je možné i do vzdálenějších míst. Například na Aljašce nabízejí práci v rybárnách. Jedná se o fyzicky náročnou, ale velmi dobře placenou práci. V Kanadě se lze uplatnit při pomocných stavebních pracích. Na Nový Zéland lze vycestovat sbírat plodiny či pracovat v hotelnictví. S prací v Evropské unii a ve Švýcarsku mohou zájemcům poradit internetové stránky EURES.


Zdroj: McROY Czech

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT