Návštěvnost kin letos roste, v prosinci se čeká vyšší zájem o 5D filmy

26.11.2015 | , Lesensky.cz
STUDENT


Návštěvnost kin se začíná opět zvedat. Po poklesu v roce 2013 nachází cestu do kinosálů více a více lidí. Tento nárůst potvrzují i statistiky Unie filmových distributorů, podle které vloni do kin zamířilo přes 11,5 milionu diváků, což je o půl milionu více než v roce 2013. Přitom již během prvního čtvrtletí letošního roku dosáhla návštěvnost téměř 3,5 milionu diváků. Od prosince očekávají větší přízeň diváků i majitelé 5D kin.

Lidé chodí do kina převážně o víkendech. Pátek, sobota a neděle se ukazují jako nejideálnější doba vydat se nejen do klasického kina, ale také do kina na film promítaný v rozměru 5D. „Víkendové dny jsou pro návštěvu kin nejoblíbenější. Každý pátek, sobotu i neděli zaznamenáváme navýšení prodaných vstupů o 200 až 250 procent oproti pracovnímu dni. V sobotu a v neděli se naše promítačky nezastavují, lidé přicházejí postupně během celého víkendu, dopoledne i večer,“ říká Martina Jeřábková, asistentka manažera společnosti 5D Cinema MAXIM. Během týdne se promítá především v odpoledních hodinách, v pátek začínají lidé navštěvovat kina i večer.

Mírný nárůst návštěvnosti kin statistici nezaznamenali pouze v České republice, ale také v jiných státech Evropy. Podle průzkumu Evropské audiovizuální observatoře došlo k největšímu nárůstu v uplynulém roce v Polsku a na Slovenku, Česko se pak řadí mezi šestici nejprogresivnějších ze střední Evropy. „Po silném začátku roku došlo ke slabému propadu návštěvnosti. Ta se však nyní zlepšuje. U pražských kin očekáváme mírný meziroční nárůst návštěvnosti, ale u brněnského kina loňský rok nepřekonáme,“ řekl Dušan Peprný, majitel společnosti Biograf. Současně však odhaduje, že na rekord z roku 2011 kinotrh jen tak nedosáhne.

Mezi tahouny návštěvnosti běžných kin i 5D kin se řadí hlavně mladá generace. „Návštěvníci tvořící nadpoloviční většinu, tedy 60 procent, jsou lidé ve věku mezi 5 až 25 lety. Zbytek jich spadá do kategorie 26 až 55 let,“ objasnila Jeřábková. Současně se teď dostáváme do období, kdy kina dosahují svých maximálních zisků. Od prosince do února provozovatelé 5D kin zaznamenávají nárůst o 100 procent vzhledem k menšímu diváckému zájmu během zbytku roku. Rostoucí návštěvnost se odvíjí také od nabídky filmů. „Říjen a listopad se zařadí mezi nejlepší měsíce letošního roku, a to především díky filmům Marťan, Fakjů pane učiteli 2, Hotel Transylvánie 2 a Spectre,“ popsal situaci Dušan Peprný.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT