Jak vybrat vysokou školu: Nezapomeňte na uplatnění na trhu práce

19.01.2016 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Letošní maturanti právě finišují s výběrem vysoké školy. Ideální je vybírat vysokou školu s dobrým uplatněním a už během studia nabírat praxi. Berte ohled na aktuální uplatnění na trhu práce.

Volba českých středoškoláků při výběru vysoké školy často nebývá rozumná. Zkušenosti personalistů ukazují, že nejlepší je vybírat školu nejen podle talentu, ale také podle aktuálního uplatnění na trhu práce. Během studia se je navíc vhodné zaměřit na získávání praxe.

„Mladí lidé často volí takovou vysokou školu, která není moc náročná. O obor nemají velký zájem, jde jim jen o získání vysokoškolského diplomu,“ říká Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McROY Czech. Vadí mu také, že stát nedostatečně podporuje studium oborů, jejichž absolventi chybí na trhu práce: „Studijní obory, které jsou spíše koníčkem a nástrojem k prodloužení mládí, by měl stát subvencovat méně.“

TIP: pro budoucí studenty: Buďte během studia aktivní a zkuste nabídnout své služby vaší vysněné firmě na nějakou dobu zdarma!

Rostou požadavky firem na uchazeče o zaměstnání

Firmy jsou při výběru absolventů stále náročnější a dovedou odlišit kvalitní absolventy od ostatních. Kdo studuje tříletý bakalářský program pět let a při tom nezískává žádnou praxi, oproti svým vrstevníkům ztrácí. „Pokud si někdo chce studium prodlužovat, pak by to měl činit jen kvůli možnosti vycestovat do zahraničí a zdokonalení se v jazycích nebo získávání vhodné praxe,“ uvádí Tomáš Surka.

Jak tedy postupovat při výběru vysoké školy? Na prvním místě je důležité správně vyhodnotit talent a zájmy čerstvě dospělého člověka. „Například programátor najde uplatnění okamžitě, nicméně ne každý je schopný se tuto problematiku naučit a pochopit ji,“ říká Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Které obory mají nejlepší uplatnění?

Z hlediska budoucího uplatnění jsou nejlepší volbou IT obory, strojní, technické a vysoké školy s elektrotechnickým zaměřením, lékařství, zvěrolékařství, ale také pedagogické fakulty. Nejvyšší poptávka je už delší dobu po IT zaměstnancích. Nejžádanější jsou specialisté na JAVU, .NET a operační systémy chytrých telefonů jako iOS nebo Android. Důležitá je u těchto oborů dobrá znalost angličtiny.

Strojní, technické a vysoké školy s elektrotechnickým zaměřením mají také velkou budoucnost. Zejména v oblasti automobilového průmyslu je velký hlad po konstruktérech, inženýrech kvality či technolozích výroby. I zde je důležitá dobrá znalost angličtiny a roste význam němčiny. V Česku chybí také lékaři, o práci nemívají nouzi ani veterináři. Stálicí jsou pedagogické obory. Budoucí učitelé musí počítat s nižším platovým ohodnocením, čeká je však jistota při hledání místa.

Problematické uplatnění u humanitních oborů

Hůře jsou na tom dnes absolventi právnických, ekonomických a zemědělských fakult. „Obory zabývající se účetnictvím, daněmi a finančně-analytické obory nemají s uplatněním problém. Horší je to u marketingových studií,“ uvádí Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Problémové bývá z hlediska budoucího uplatnění řada humanitních vzdělání. Jsou oblíbené u studentů, kteří nemají jasno, co chtějí v budoucnu dělat. Obory jako filozofie, kunsthistorie, etnologie nenabízejí moc volných pracovních pozic.

Praxe nabývá na významu

Stále důležitější je přitom praxe, kterou studenti získávají během studia. „Studentům doporučujeme práci na částečný úvazek, brigády či různé stáže. Jen tak lze získat s předstihem nejen zkušenosti, ale také pracovní návyky,“ radí Tomáš Surka.

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT