Vše, co jste chtěli vědět o „dětské penzi“/Penzi pro nezletilé, ale báli jste se zeptat: Proč už batoleti šetřit na důchod?

23.03.2016 | , Allianz
SEO články


Pamatujete, jak jste se s ostatními na dětském hřišti předháněli v tom, kdo má víc angličáků nebo panenek? Dnešní děti se trumfují spíš v parametrech mobilních telefonů a tabletů. A za pár let? Kdo ví, třeba se budou předhánět v tom, komu rodiče spoří vyšší částku na důchod. Ne, nezbláznili jsme se – od ledna 2016 je možné doplňkové penzijní spoření uzavřít i dětem mladším 18 let.

Kdo bude vydělávat na důchody dnešních předškoláčků? Odborníci se obávají, že možná nikdo. I proto existuje takzvaný třetí pilíř důchodového pojištění, ve kterém si mohou lidé sami spořit na důchod, a od ledna 2016 je nově jeho součástí i možnost takzvané „penze pro nezletilé“ – penzijního spoření pro děti.

Že jste o něm neslyšeli? A že vás zajímá? Zjistěte o něm víc – v tomto článku vám odpovíme na ty nejdůležitější otázky.

Co je to dětská penze?

Zatímco do konce roku 2015 si penzijní spoření mohl založit člověk starší 18 let, od 1. ledna 2016 mají tuhle možnost i děti, respektive jejich rodiče. Minimální věková hranice stanovená není – a tak, pokud to rodiče uznají za vhodné, můžou začít spořit na důchod už novorozenci.

Po dosažení 18. roku si pak potomek může vybrat třetinu částky, kterou pro něj rodiče naspořili. Za podmínky, že spořili alespoň 10 let a že v poměrné výši vrátí část státních příspěvků.

obr1
Od ledna 2016 je nově možné založit penzijní spoření už novorozenci. Není nutné čekat na 18. narozeniny.

Proč vsadit právě na tohle spoření?

Protože právě státní příspěvky jsou jedním z největších lákadel tohoto způsobu spoření. Stát na penzi přispěje každému, kdo si měsíčně odloží stranou alespoň 300 korun, ročně pak může na penzijní účet přisypat až 2760 korun. To znamená, že měsíčně může stát přidat až 230 korun. Což z tohoto doplňkového penzijního spoření dělá produkt podobně atraktivní jako je populární „stavebko“.

Jaké další výhody má?

Kromě státní podpory můžete využít možnost daňových odpočtů. Základ daně si můžete snížit o sjednané a zaplacené příspěvky – tedy ty, které jsou nad hranici 12 tisíc korun ročně. Horní hranice se rovná snížení daňové povinnosti o 1800 korun za zdaňovací období.

A má být ještě lépe – od roku 2017 si budete moci daně snížit až o 3600 korun každý rok. Pojišťovna Allianz pak pro své klienty dokonce připravila i speciální Daňový automat, který vypočítá, kolik si má člověk spořit, aby dosáhl na co maximální částku pro odpočet z daně. A mimochodem, na penzijním spoření se může podílet i zaměstnavatel.

obr2
Rozhodnete-li se pro penzijní spoření, může vám stát přispět až 230 korun měsíčně. A můžete si i snížit daňovou povinnost.

A co když ji chci vypovědět dřív?

Přijde vám představa penzijního spoření, na které budete přispívat několik desítek let, přitažená za vlasy? Nezapomeňte na to, že třetinu částky může potomek vybrat v den svých 18. narozenin. Jinak je „tím správným“ datem ukončení spoření 60. rok života – naspořenou částku si můžete nechat vyplatit rovnou a celou naráz, nebo v podobě pravidelné penze.

Nicméně nárok vám vzniká už pět let před dosažením důchodového věku – můžete si nechat vyplácet částku odpovídající 30 procentům průměrné mzdy. Bez toho, abyste přišli o státní příspěvky.

Zdravotní pojištění za vás bude platit stát. A existuje i varianta invalidní penze – pokud jste tedy příspěvky pravidelně platili alespoň tři roky.

Zajímá vás víc? Mrkněte na podrobné informace o doplňkovém penzijním spoření Allianz. Věříme, že vás přesvědčíme, že právě penze pro nezletilé je tím nejlepším, co můžete pro vašeho potomka zařídit.

Autor článku

SEO článek  

Články ze sekce: SEO články