Letní depresi vyvolá dovolená i nenaplněná očekávání. Vyhněte se jí pomocí jednoduchých tipů

21.06.2016 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Deprese a chmurné myšlenky má většina z nás spojeny s podzimem, který je typický sychravým počasím. Ani sluneční paprsky a teplé letní dny nás ale od negativních myšlenekneuchrání. I během léta totiž můžete snadno upadnout do deprese. Jak si léto maximálně užít a vyhnout se negativním emocím? Přinášíme vám několik užitečných tipů.

Letní deprese skutečně není tak častá, jako ta podzimní či zimní. Podle zjištění vědců z Georgetown University School of Medicine tvoří asi jen desetinu všech případů takzvané sezónní deprese. Neznamená to však, že by důsledky letních depresí byly méně závažné. I v létě na lidi totiž čeká řada nástrah, které mohou vést ke špatné náladě, apatii a v horším případě i k vážným psychickým problémům. Nejčastější příčinnou letních depresivních nálad jsou dle odborníků dlouhotrvající vysoké teploty, které lidský organismus vyčerpávají. Na přetřes však přicházejí také témata peněz a vztahů.

Tip č. 1 – Dopřejte si sluneční paprsky v práci i po ní

Je všeobecně známo, že slunce dokáže člověka nabít pozitivní energií. Dostatek vitamínu D, které lidské tělo ze slunečních paprsků získává má tak pozitivní vliv i na psychiku. Vitamín D totiž pomáhá vytvářet serotonin, který blahodárně působí na lidský metabolismus a pomáhá v boji s chmurnými náladami. Není tak divu, že skupinou, které v létě hrozí deprese nejvíce, jsou lidé pracující v kancelářích. Studie totiž ukázaly, že téměř 80% kancelářských pracovníků nestráví během pracovního dne venku ani hodinu. V případě, že jste na tom podobně, zkuste vyhledávat sluneční paprsky častěji. Připravený oběd si můžete například sníst v parkumísto v tmavé kantýně, kolegům pak můžete navrhnout, aby se každodenní porada konala venku na lavičkách. Pokud nemáte možnost jít ven, postačí i několika minutová pauza na balkóně. Nadýcháte se čerstvého vzduchu, protáhnete se a ulevíte unavenému mozku. Cestou domů se pak rozhodně neschovávejte v hromadné dopravě. Pokud to jde, projděte se městem a vychutnejte si pořádnou denní dávku slunečního záření.

Tip č. 2 – Odkládané problémy na dovolené neřešte

Dovelená je vrcholem letní sezóny, na kterou se většina lidí těší celý rok. Plánování dovolené i pobyt samotný se ale může změnit v nepříjemný zážitek, který může být velkou prověrkou vašeho partnerského vztahu. „Pokud partneři celý rok odkládají řešení důležitých věcí a problémy zakopávají pod postel, je velmi pravděpodobné, že právě na dovolené vše vybouchne. Chvíle odpočinku se tak jednoduše mohou změnit v týden plný hádek a stresu, což často vede i k ukončení vztahu,“ míní Aleš Kalina, osobní kouč a autor metody Emočních rovnic. Problémy proto řešte ihned když nastanou a vše podstatné si před dovolenou vyříkejte. Bát se nemusíte ani drobné změny, vyrazit si můžete například s partou kamarádů nebo s rodiči. Nepovedená dovolená totiž vaší psychice určitě neprospěje.

Tip č. 3 – Uzpůsobte plány na léto svým finančním možnostem

Špatná nálada a deprese také často vychází z pocitu, že vaše plány na léto nejsou ani zdaleka tak zajímavé a dobrodružné, jako plány lidí ve vašem okolí. Nemáte na letenku do Ameriky a o dovolené u moře si můžete nechat jen zdát? Pak vás možná zaujme, že právě nenaplněné očekávání z dlouho plánovaných luxusních dovolených jsou velmi častým zdrojem chmurných nálad. Naplánujte si proto výlety po okolí nebo kratší dovolenou ve vaší cenové relaci. Uměle naaranžované fotky známých, které denně vídáte na sociálních sítích, pak berte s velkou rezervou. Stejnou pohodu totiž můžete zažít i v českém kempu, stačí mít správný přístup.

Tip č. 4 – Obklopte se lidmi, kteří vás mají rádi

Léto je obdobím plným letních flirtů, romantických večerů u táboráku a exotických zážitků, na druhé straně je ale léto také obdobím rozchodů a depresivních myšlenek těch, kteří jsou aktuálně bez partnera. „To, jakým způsobem je k nám dodávána láska významně ovlivňuje způsob, jakým mozek generuje různé druhy myšlenek. Pokud tak člověk nemá dostatečný přísun lásky, může snadno upadnout do deprese,“ potvrzuje Aleš Kalina, který v rámci koučinku radí lidem také v oblasti vztahů. Kalina ale zároveň upozorňuje na to, že přísun lásky nemusí nutně pocházet od partnera. Pokud tak nemáte toto léto nikoho do páru, nezoufejte. Léto je přece ideální příležitostí pro setkání s rodinou, dlouholetými přáteli i se všemi, na které nemáte přes rok čas.


Aleš Kalina

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT