5 tipů pro ty, kdo se nedostali na vysokou školu

08.07.2016 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Neúspěšní uchazeči o studium na vysoké škole by neměli věšet hlavu. Čím vyplnit roční čekání na další přijímací zkoušky?

1/ Získávejte praxi

„Neúspěšní uchazeči o vysokoškolské studium nejlépe udělají, když si najdou brigádu nebo plnohodnotnou práci v oboru, který chtějí studovat. A pak je dobré v nabývání praktických zkušeností pokračovat i během studia,“ radí Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Czech. Lidé s praxí v oboru jsou pro zaměstnavatele vždy zajímavější než uchazeči bez ní. Mladý člověk si takto navíc ověří, jestli zvolil obor správně, zda mu vyhovuje. Výběr oboru studia na vysoké škole představuje mnohdy rozhodnutí na celý život.

2/ Studujte jazyky

Jazyková vybavenost je dnes absolutní nutností, pokud někdo má v tomto ohledu rezervu, určitě by měl zapracovat na zlepšení. Dobrá znalost jednoho cizího jazyka je dnes často považována za standard. Svou důležitostí jasně dominuje angličtina, pro německé či rakouské firmy bývá důležitá němčina.

3/ Cestujte, poznávejte svět

„V dnešní době levných letenek a dostupných ubytovacích služeb jako Airbnb je cestování asi nejdostupnější v historii lidstva. Já osobně za cestování utratím poměrně dost, ale jsou to peníze, kterých nikdy nelituji,“ uvádí Tomáš Surka. K osobnímu růstu je nutné poznávat, cestovat, bavit se s lidmi mimo svou kulturu a sociální skupinu. Takto nabyté zkušenosti jednou člověk prodá v pracovním životě. Poznávání a cestování je také jednou z vhodných forem získávání jazykových znalostí.

4/ Pracujte na sobě

Pokud má neúspěšný uchazeč o studium na vysoké škole dostatek času, měl by ho využít ke sebezdokonalování. Nabídka různých kurzů je široká – vyplatí se například zdokonalení v práci s Excelem nebo je vhodné pracovat na svých komunikačních dovednostech. „Věřte, že se to vyplatí. Čtěte, vzdělávejte se v tom, v čem chcete v životě působit,“ uvádí Tomáš Surka.

5/ Nezapomeňte na networking

V dnešní době je důležité, koho kdo zná, jaké má kde kontakty. „Vyplatí se proto účastnit se různých eventů, networkingových akcí a konferencí. Poznávejte lidi ve svém vysněném oboru!“ uzavírá Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT