Příspěvek na ubytování pro všechny studenty

05.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Tento semestr dochází ke změně ve financování ubytování studentů. Skončila doba, kdy stát dotoval lůžka na kolejích. Nyní mají všichni možnost získat příspěvek bez ohledu na bydliště.

Téma týdne: Nový semestr začíná

V těchto týdnech probíhají zápisy na vysoké školy. I tento akademicky rok si pro nás připravil nejednu změnu. Některé z nich jsou příznivé, jiné méně. Dneska se soustředíme na téma, které se dotkne velké části studentů a už nyní se vedou diskuse o její prospěšnosti. Řeč je o tzv. ubytovacích stipendiích.

Pohled do minulosti

Dříve Ministerstvo školství řešilo problém ubytování studentů tím, že dotovalo každé vysoké škole lůžko na kolejích. To umožňovalo stanovit studentům bydlícím na vysokoškolských kolejích nižší kolejné, než byla jeho skutečná ekonomická výše. Studenti, kteří mohli být při omezené kapacitě lůžek ubytováni na kolejích, tak čerpali tuto státní dotaci nepřímo formou nižších nákladů na ubytování. Znamenalo to ovšem, že student, který nezískal koleje, měl smůlu. Od státu nedostal nic a musel si z vlastních zdrojů platit ubytování na privátech. Z důvodu odstranění této nespravedlnosti Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydalo 25. listopadu 2004 nová Pravidla pro poskytování dotací veřejným vysokým školám. Změna oproti dosavadní zažité praxi se týká čtvrtého čtvrtletí letošního roku (1.10. – 31.12.2005).  

Podstata změny

V Pravidlech jsou stanovená kritéria, na jejichž základě bude stanovena konkrétní výše státního příspěvku do fondu ubytovacího stipendia vysokých škol. Stručně lze říci, že celková vyčleněná částka bude rozdělena mezi veřejné vysoké školy podle toho, kolik jejích posluchačů splňuje následující kritéria:

  • studují v prezenční formě studia
  • studují v prvním studijním programu ve smyslu strukturovaných studijních programů nebo přestoupili
  • nepřekračují standardní dobu studia
  • jsou státními občany České republiky, EU a dalších vyjmenovaných zemí
  • nemají místo trvalého pobytu v okrese místa jejich školy.

Každá vysoká škola vydělí tuto částku počtem studentů, kteří mají na jeho čerpání nárok a získá výši ubytovacího stipendia. Pravidla pro poskytování dotací na ubytovací stipendia nestanovují žádné podmínky pro jejich vyplácení. Většina vysokých škol i proto stanovuje ve svých stipendijních řádech shodná či podobná kritéria pro nárok na přiznání stipendia jako jsou kritéria pro jeho tvorbu.

Z tohoto ale pramení další problém. Diskriminace byla stanovením nových pravidel odstraněna, ale nedokonale. Spravedlivé by bylo pouze plošné vyplácení ubytovacích stipendií. Musíme si ale uvědomit, že v tomto případě nedochází k změně výše poskytovaných prostředků od státu, ale pouze k jinému způsobu redistribuce. Z tohoto důvodu by v případě plošných stipendií částka dosahovala spíše jen symbolické výše

Pro neobvyklé řešení se rozhodla Karlova Univerzita. Stipendium na ubytování dostanou všichni studenti, kteří nestudují dálkově. Největší částku poskytne sociálně slabým posluchačům, mezi ostatní rozdělí zbytek peněz, které dostane od ministerstva školství. Sociálně slabí budou rozděleni do dvou kategorií podle příjmů rodiny. Pokud bude do 1,1 násobku životního minima, pak by měl student dostat stipendium kolem 1000 korun. Přibližně o 200 korun méně budou mít studenti, jejichž rodinný příjem je do 1,8 násobku životního minima. Ostatní studenti by mohli podle odhadů dostat asi 300 korun.

Ať už se škola rozhodne pro jakýkoliv způsob přerozdělování peněz, studenti, kteří doteď bydleli na kolejích se musí připravit na to, že si budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Logicky dojde ke zdražení kolejného a příspěvek, který obdrží bude samozřejmě nižší než rozdíl v ceně. Na druhou stranu si polepší studenti, kteří museli platit privátní ubytování. Dostanou příspěvek o kterém se jim dříve mohlo jenom zdát.

Zajisté bude zajímavé sledovat jakým způsobem bude docházet k změnám v cenách ubytování. Tím, že dojde k zdražení kolejného, je pravděpodobné, že vzroste zájem o ubytování v podnájmu. Růst poptávky po bytech logicky bude tlačit ceny vzhůru. Výsledkem by mohlo být všeobecné zdražení, které by ale mohlo být kompenzované lepšími službami, které vzniknou jako důsledek konkurenčního boje.

Fintrik na závěr

Vzhledem k tomu, že se každá vysoká škola může rozhodnout pro jiný způsob rozdělování příspěvků, nezapomeňte se ve škole informovat o změnách v stipendijních řádech.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky