Ušetřete na cestování využíváním slev

26.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Cestování je pro některé příjemným koníčkem, pro jiné nezbytná součást každodenních pracovních povinností. Pro mnohé je právě doprava důležitou položkou v rodinném rozpočtu. Ovšem i na ní se dá nějaká ta korunka ušetřit. Stačí vědět jak.

Téma týdne: Jak ušetřit na rodinných výdajích

Celý tento týden jsme se v naší pravidelné rubrice finančních rad, tipů a triků věnovali rodinným výdajům a jejich úspoře. Ani dnešek nebude výjimkou. Cestování je pro mnoho domácností důležitou položkou v rodinném rozpočtu, bez ohledu na to, zda pravidelně míříte do školy, za prací nebo rádi poznáváte nová místa či lidi. Ovšem i na dopravě se dá ušetřit, ať už zvolíte jakýkoliv dopravní prostředek.

Automobilem se spolucestujícími
Jízda automobilem patří k nejrychlejším a nejflexibilnějším způsobem, jak se dostat na místo určení. Ovšem vzhledem k ceně benzínu se nedá říci, že také k nejlevnějším. Připočítáme-li k tomu cenu benzínu, každý ujetý kilometr se může řádně prodražit. Jak tedy na automobilové dopravě ušetřit? V tomto případě nezbývá, než použít otřepanou radu, že čím více lidí sedí ve vozidle, tím více se náklady pro každého pasažéra stávají přijatelnější. Samozřejmě počet cestujících by neměl překročit počet míst určených k sezení, jinak případná policejní kontrola a následná jednorázová investice v podobě zaplacení pokuty náklady opět navýší.

Jízda vlakem? Se Z-kartou ušetříte
Nabídka pro cestující Českých drah je opravdu široká. Zahrnuje slevy pro pravidelné cestující, pro děti, seniory, studenty, pro cesty do lázní, do hor, pro cesty v rámci kraje atd. Základní slevou je zákaznické jízdné. Zatímco za běžnou jízdenku mezi Prahou a Brnem zaplatíte 294 korun, za stejnou cestu se slevou na tzv. "Z kartu" (zákaznické jízdné) zaplatíte 206 korun. Jízdenka je tak o 30 % levnější. Téměř třetinu peněz pak ušetříte i na trase Praha-Ostrava, kdy obyčejná jednoduchá jízdenka vás přijde na 424 korun, zatímco se Z-kartou zaplatíte o 127 korun méně. Zmíněná Z karta přijde na 600 korun a platí 3 roky od vydání. Z výše uvedených slev vyplývá, že stačí v průběhu roku zajet z Prahy jednou do Ostravy a jednou do Brna, tj. vlakem procestovat zhruba 600 km, a vyplatí se Z kartu si koupit. České dráhy však pamatují i na studenty, kteří díky Junior pasu mohou ušetřit další desítky i stovky korun.

Vnitrostátní tarifní kalkulátor jízdného Českých drah můžete najít na www.jizdenka.cz.

I přes mýtné dálkový autobus nejlevnější
Hlavní výhodou jízdy autobusem je jednoduchost a dostupnost. Proti cestování vlakem může být autobus pro někoho méně pohodlný. A také si v něm těžko zajdete na toaletu, natož si dáte kafe. Jsou však i výjimky. Jednou z nich je i společnost Student Agency (SA), která se svými žlutými autobusy jezdí na trasách jak vnitrostátníchm tak i mezinárodních linkách. Koncept supermoderních autobusů s palubním personálem a obsluhou se evidentně osvědčil a SA své aktivity i nadále rozšiřuje a křižuje již větší města celé republiky. Silnou konkurencí je i pro vlaky, neboť základní cena (bez slev, kilometrického programu atd.) pro cestu z Brna do Prahy se po zhruba 5 letech dostala na 180 korun, a to díky zavedení mýtného. Můžete však využít tzv. Kreditových jízdenek (rezervace přes internet či SMS), u kterých zůstává cena na 150 korunách (vlak, jak je psáno výše stojí bez slev 294 korun). Za cestu z Prahy do Ostravy pak zaplatíte bez jakýchkoliv slev 320 korun, díky Kreditové jízdence pak 290 korun. Stejně jako v případě vlakové dopravy, i Student agency poskytuje slevy studentům.

Bližší informace, stejně jako možnost rezervace jízdenek naleznete na www.studentagency.cz

Letecká doprava? Rychlý, ale drahý luxus
Je evidentní, že se těžko budete přepravovat mezi Plzní a Prahou letecky a to nejen proto, že žádný takový spoj nelétá, ale hlavním důvodem bude cena. O nesrovnatelně dražším způsobu cestování nesrovnatrelně dražší. Příkladem může být opět cesta mezi Prahou a Brnem. České aerolinie již delší dobu provozují pravidelnou leteckou linku mezi těmito městy, kdy 45 minut letu vás bez jakýchkoliv slev vyjde na téměř 1900 korun, další skoro tisícovku tvoří taxy a servisní poplatek.

Kalkulace ceny byla provedena přes rezervovací systém na www.csa.cz.

Závěr
Cestování může být pohodlné, časově náročné, nepříjemné nebo dokonce nebezpečné. Volte vždy nejen správně druh přepravy, ale také se vždy ptejte na slevy. Cesta po nebezpečné dálnici z Brna do Prahy se může protáhnout i na 4 hodiny a na první pohled nízká cena 180 korun za autobus se rázem stává velkou nevýhodou pokud jste jeli na důležitou schůzku, kterou váš partner pro vaši nepřítomnost zrušil. Stejné to může být se studenty. Nepřijít na důležitou zkoušku kvůli ušetřené padesátikoruně za jízdné se nemusí vždy vyplatit a může to mít negativní dopady na setrvání v ročníku a budoucí studium.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky