Když zaměstnanec podává daňové přiznání

21.02.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Jste zaměstnanec a nejste si jist, v jakých případech jste povinen podat daňové přiznání, jakým způsobem je vyplnit či v jakých případech vám aktuální zákon umožňuje daňové přiznání nepodávat?

Téma týdne: Daňový speciál 2007

Čas podání daňových přiznání se blíží a tak jsme se v dnešním fintriku v rámci legislativy zaměřili na novinky z pohledu zaměstnance a připravili pro tuto skupinu nejdůležitější změny při podávání daňového přiznání. V letošním roce je termínem podání formuláře daňového přiznání pondělí 2.4.2007. Pokud jste zaměstnanec a rádi byste se dozvěděli, za jakých podmínek nemusíte podávat daňové přiznání, rozhodně si přečtěte tento fintrik.


Kdy zaměstnanec přiznání podávat nemusí

Aby byly zaměstnanci od podání daňového přiznání osvobozeni, musí splnit podmínky uveden v Zákoně č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů. Těmito zákonnými podmínkami jsou existence a platnost pouze jedné pracovní smlouvy, čili že zaměstnanec v průběhu roku neměl souběžně více zaměstnavatelů. Další podmínkou ovlivňující podání či nepodání daňového přiznání je povaha příjmů zaměstnance. Pokud veškeré příjmy spadají do kategorie příjmů podle § 6 zákona o daních z příjmů (tj. do příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků), jsou zaměstnanci od podání daňového přiznání osvobozeni.

Osvobozen je zaměstnanec také v případě uplatňování některých odčitatelných položek. Například v případě životního pojištění či penzijního připojištění plně postačí zaměstnavateli (účetní) předložit potvrzení o zaplacených částkách vydané příslušnou agenturou či penzijním fondem.

V případě, že splňujete všechny výše jmenované podmínky a nejste tedy povinni sami podávat daňové přiznání, je nutné požádat zaměstnavatele o vyúčtování daně z příjmů, do 15. února podepsat Prohlášení k dani a tím za vás veškeré problémy spojené s vyplňováním daňového přiznání vyřeší účetní středisko.


Úroky z úvěrů

Na základě novely zákona o daních z příjmů, která nabyla účinnost od 1. ledna 2006, byly zrušeny nezdanitelné části základu daně a nahrazeny tzv. slevami na dani. Nově si zaměstnanci všechny nezdanitelné části základu daně (za podmínek stanovených v § 15 zákona) včetně zaplacených úroků z úvěrů na financování bytových potřeb uplatní pro snížení základu daně až po uplynutí zdaňovacího období. Zaplacené úroky z hypotečních úvěrů si zaměstnanci budou moci nově uplatnit v žádosti o roční zúčtování záloh u svého zaměstnavatele, tj. nebudou muset z toho titulu podávat přiznání jako doposud. Provedenými opatřeními se tak od roku 2006 při uplatňování této nezdanitelné částku daně m.j. zavedl standardní postup založený na principu, že pokud poplatník učiní v průběhu roku určitý výdaj, který je daňově zvýhodněný, může jej po uplynutí zdaňovacího období uplatnit pro snížení své daňové povinnosti a současně zjednodušuje uplatňování této nezdanitelné části základu daně v praxi.

Používání tohoto nového postupu znamená pro zaměstnance také to, že budou před rok platit relativně vyšší zálohy na daň. V ročním vyúčtování však dojde k odečtení úroků od základu daně a projeví se to přeplatkem daně. Výše přeplatku bude závislá na tom, jak vysoký bude základ daně.

 

Tip! Pokud se nechcete zdržovat výpočtem daňové povinnosti,
využijte našich daňových formulářů, které tuto práci udělají za vás.

 
Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ