Velký úspěch UJEP v grantové soutěži na MK ČR

06.01.2011 | , UJEP
STUDENT


Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem získala projekty v celkové výši 53 127 000 Kč.

Dle vyhlášení výsledků Programu aplikovaného výzkumu ve společenských a humanitách vědách prostřednictvím grantu Ministerstva kultury ČR (Program Národní a kulturní identita) ze dne 28. 12. 2010 budou řešit v letech 2011-2015 naše fakulty filozofická a životního prostředí celkem 3 projekty, a to jako hlavní řešitel či spolupříjemce.

První projekt, ve kterém je FF UJEP hlavním řešitelem, je zaměřen na „Společenské, kulturní a ideové transfery v historii příhraničního regionu severozápadních a severních Čech a jejich role pro jeho udržitelnost“.

Celkové uznatelné náklady v tomto projektu činí 13 632 000 Kč. Ve druhém projektu s názvem „Příběhy míst. Topografie soudobé paměti národa.“ je FF spoluředitelem spolu s Ústavem pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i. V tomto projektu činí celkové náklady 20 163 000 Kč (z toho pro FF UJEP 7 164 000 Kč).

Třetí projekt nese název „Surovinové zdroje pro obnovu kulturního dědictví“. Spolu s Výzkumným ústavem anorganické chemie, a. s. se na jeho řešení budou podílet FF a FŽP UJEP v částce 2 980 000 Kč. Celkové uznatelné náklady pro tento projekt jsou 19 332 000 Kč.

Děkanka FF, doc. Michaela Hrubá, k úspěchu uvádí: „FF bude v rámci projektů realizovat výzkum zaměřený na problematiku příhraničního regionu severozápadních a severních Čech. Vzniknou nová pracovní místa pro výzkumné pracovníky a budeme moci též zapojit do výzkumu ve větší míře doktorandy. Je to velká výzva a zároveň velký úkol, který doufejme přispěje také k tomu, že naše fakulta bude i nadále vnímána jako pracoviště nejen vzdělávací, ale především také vědecko výzkumné - snad si toho všimnou i úředníci na MŠMT."

Více o výsledcích soutěže na: http://www.mkcr.cz/cz/vyzkum-a-vyvoj/verejna-soutez/vyhlaseni-vysledkuverejne- souteze-ve-vyzkumu--experimentalnim-vyvoji-a-inovacich-na-rok-2011- 79619/.

Autor článku