Dvacet talentovaných Ph.D. studentů si rozdělilo 7,2 mil. korun

19.01.2011 | , JCMM
STUDENT


Včera dopoledne převzalo dvacet vybraných studentů Ph.D. z rukou primátora města Brna Romana Onderky šek na částku 360 tisíc korun. Soutěž Brno Ph.D. talent pořádá už druhým rokem Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu, finančním garantem je město Brno. V letošním roce se stejně jako v prvním ročníku mezi studenty rozdělilo 7,2 milionu korun.

Do soutěže se přihlásilo téměř 100 studentů, kteří na podzim 2010 prošli několika koly studentské soutěže, ve kterých byly posouzeny jejich profesní kvality, inovativnost a perspektiva předloženého vědeckého projektu i zázemí pro jeho řešení. Do třetího kola postoupilo 40 uchazečů, z nichž byla vybrána finální dvacítka. Ti budou po dobu tří let dostávat 10 tisíc korun měsíčně ke svému dosavadnímu stipendiu.

Doktorandi se velmi často potýkají s problémem, jak vyžít s běžnou výší stipendia, které jim zdaleka nepokryje náklady na jejich denní potřeby. Ke studiu si musí přivydělávat ve vedlejším zaměstnání, které často nesouvisí s jejich oborem,“ konstatuje Miloš Šifalda, ředitel JCMM. „Soutěž Brno Ph.D. talent tak dává nadaným studentům možnost plně se soustředit na své studium a vědecké projekty.

Vybraní doktorandi se věnují například vývoji aktivní loketní ortézy, která bude sloužit jako rehabilitační pomůcka pro pacienty, kteří utrpěli poranění loketního kloubu nebo výzkumu samčího reprodukčního systému v souvislosti se znečištěným životním prostředím. Ten pomůže vyvinout nové výzkumné modely a metody, které umožní hlouběji prozkoumat vzájemný vztah mezi znečištěným životním prostředím a jeho dopadem na zdraví lidí na molekulární a buněčné úrovni.

Doktorandi studují v oblastech technických věd, věd o neživé přírodě, lékařských a biologických věd a zemědělských a environmentálních věd. Většina z nich má za sebou publikace vlastních odborných textů a mnozí již obdrželi za svou práci různá ocenění.

Soutěž je určena studentům prvních ročníků Ph.D. čtyř brněnských univerzit. Vzhledem k tomu, jak je u nás výše stipendií nastavena, je pro špičkové studenty snazší odejít do soukromé sféry nebo do zahraničí, kde budou za svou práci často mnohem lépe zaplaceni. Tímto krokem je chceme přilákat a udržet na našich školách,“ říká Roman Onderka, primátor města Brna. Předání se dále zúčastnili školitelé vybraných studentů, loňští výherci soutěže a jejich školitelé a prorektoři jednotlivých univerzit.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT