OP VaVpI: Dodržujeme napjatý harmonogram poskytování dotací!

02.02.2011 | , Ministerstvo školství
STUDENT


Čerpání prostředků z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) nabírá na obrátkách. Ministr školství Josef Dobeš včera podepsal rozhodnutí o poskytnutí dotace pro další balík projektů z tohoto programu v celkové hodnotě téměř 3 miliardy korun.

Mohu potvrdit, že jedna z našich dvou vlajkových lodí v oblasti eurofondů – Operační program VaVpI – zvyšuje tempo poskytování dotací žadatelům a personální stabilizace Sekce řízení Operačních programů EU tak začíná nést kýžené ovoce. Další skoro 3 miliardy korun, které půjdou do zajímavých projektů, jsou důkazem kvalitní práce sekce a jejího vedení. Projekty regionálních technologických center navíc podpoří další propojování práce nastupující „vědecko-výzkumné“ generace mladých odborníků s aplikační sférou, s podnikatelským prostředím partnerských firem. Dostanou tak prostor prosadit se a dále profesně růst a to vše v sektoru, který pociťuje akutní nedostatek těchto pracovníků,“ komentoval svůj souhlas s poskytnutím dotace ministr Dobeš.

V rámci schváleného balíku projektů budou finanční prostředky směřovány například do Regionálního technologického institutu při ZČU Plzeň nebo Centra CEBIA – Tech Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde se jim dostane využití v oblastech vývoje moderních konstrukcí vozidel, obráběcích strojů a strojírenských technologií, inteligentních systémů v budovách nebo například vývoje malých mobilních datových sítí pro zásahové jednotky.

Samostatnou kapitolou jsou pak schválené projekty v Prioritní ose 4, která má za cíl podporovat budování infrastruktury pro výuku na českých vysokých školách spojených s výzkumem, což v praxi znamená nejen výstavbu nebo rekonstrukci stávajících kapacit, ale také vybavování laboratoří a učeben nejnovějšími technologiemi a pomůckami.

Dodržujeme přísný harmonogram, který jsme si stanovili na podzim loňského roku ve spolupráci se zástupci vysokých škol, abychom dále prokázali akceschopnost a kvalitu týmu, který se v mé sekci ustavil a stabilizoval. Navíc projekty v Prioritní ose 4 jsou řekněme novou kapitolou, kterou těmito prvními čtyřmi projekty v rámci OP VaVpI otevíráme. Vybavení mnoha výzkumných laboratoří a učeben na českých vysokých školách si také jistě zaslouží modernizaci a proto takové projekty vnímám jako nezbytnou podmínku úspěchu, pokud se bavíme o možném růstu kvality vědy a výzkumu v ČR,“ shrnul vrchní ředitel Sekce řízení Operačních programu EU Jaroslav Kuba.

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace je čtvrtým největším operačním programem, které se realizují na území ČR, v období 2007 - 2013. Z Evropského fondu pro regionální rozvoj, je pro tento operační program vyčleněno 2,436 miliardy EUR. OP VaVpI je určen zejména pro vysoké školy, veřejné výzkumné instituce a další organizace zabývající se výzkumem a vývojem. Cílem OP VaVpI je zvýšit a zlepšit zaměření investic do výzkumu a technologického rozvoje, usnadnit inovace a podporovat podnikání. Společně s Operačním programem Podnikání a Inovace (OP PI) a Operačním programem Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) představuje OP VaVpI vzájemně propojený systém intervencí, který má za cíl zajistit dlouhodobě udržitelnou konkurenceschopnost české ekonomiky.

Autor článku