Uchazeči si podali na Univerzitu Palackého rekordních 35 tisíc přihlášek

08.03.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Navzdory nepříznivému demografickému vývoji registruje Univerzita Palackého k 8. březnu 34 874 podaných přihlášek ke studiu v akademickém roce 2011/2012. Stav podaných přihlášek však není konečný, jejich počet patrně ještě vzroste. I přesto již nyní zájem o studium na druhé nejstarší univerzitě v České republice překonal loňských 33 260 přihlášek. Největší zájem je o studium na Pedagogické fakultě UP, která registruje téměř 11 tisíc přihlášek.

Ačkoli se nejedná o konečné číslo, neboť některé přihlášky mohou být ještě vyhodnoceny jako neplatné a naopak na některé obory se mohou uchazeči ještě hlásit, je zřejmé, že na osm fakult Univerzity Palackého byl v letošním roce podán historicky nejvyšší počet přihlášek. „Vzhledem k tomu, že jsme pro letošní rok počítali zhruba se stejným zájmem jako v loňském roce, tak nás konečné číslo samozřejmě velmi mile překvapilo. Věřím, že je to důsledkem nejen úspěšné prezentace univerzity, ale také výborných vědeckých výsledků, uplatnitelnosti našich absolventů a samozřejmě široké nabídky kvalitních oborů, které ke studiu nabízíme,“ řekl doc. Mgr. MgA. Vít Zouhar, Ph.D., prorektor pro studijní záležitosti. Téměř 35 tisíc přihlášek podalo 24 432 uchazečů, přičemž největší meziroční nárůst zájmu o studium eviduje Pedagogická fakulta UP, která v letošním roce poprvé předstihla Filozofickou fakultu UP.

Pedagogická fakulta zaznamenala s 10 718 přihláškami meziroční nárůst téměř o tři tisíce přihlášek ve srovnání s rokem 2010. Na druhém místě se umístila Filozofická fakulta s 9184 přihláškami, na třetím pak Přírodovědecká fakulta UP s 3726 zaslanými přihláškami. „Počty přihlášek na Pedagogické fakultě jsou jistě potěšující. Myslím, že je to způsobeno souhrnem několika faktorů. Osobně věřím, že i pozitivním posunem ve vnímání učitelské profese společností,“ dodal doc. Zouhar. Ze srovnání s loňskými výsledky vyplývá, že zájem o studium je téměř na všech fakultách stejný jako v roce 2010.

Prakticky stejné zůstalo i pořadí nejžádanějších oborů na olomoucké univerzitě. Nejvíce přihlášek podali uchazeči na obor Právo a právní věda (2200), magisterský obor Všeobecné lékařství (1982) a na Zubní lékařství (1143). Následuje prezenční studium Psychologie na Filozofické fakultě UP s téměř 900 přihláškami a obor Fyzioterapie na Fakultě tělesné kultury UP s 563 přihláškami. Zájem je také o studium teprve rok otevřeného oboru Pedagogika-veřejná správa na Pedagogické fakultě UP, Právo ve veřejné správě na Právnické fakultě UP a Učitelství pro mateřské školy na Pedagogické fakultě UP. První desítku nejžádanějších oborů uzavírá prezenční studium jednooborové Žurnalistiky na Filozofické fakultě UP.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT