Vylepšete si životopis během prázdnin!

23.07.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Vytoužené letní prázdniny jsou v plném proudu. Zkuste toto studentské privilegium náležitě využít a načerpat veškeré výhody, dokud je čas. V pracovním poměru nás už totiž tolik volna najednou nikdy nepotká.

Nejlepší variantou, jak trávit několikaměsíční volno, je skloubit odpočinek s přivýdělkem. Ne každý měl ale letos to štěstí a narazil na vhodnou brigádu, která by mu nejen přinesla peníze, ale také prohloubila zkušenosti v jeho oboru. Připsat zajímavou položku do životopisu lze ale i jinak, než záznamem o absolvované praxi. V následujících řádcích najdete několik typů, jak využít prázdninové volno ku vlastnímu prospěchu.

Psaní všemi deseti

Ač by to jistě některé absolventy středních odborných škol a učilišť překvapilo, ne každý umí na klávesnici psát všemi deseti prsty. Jde však o dovednost nejen velice žádanou, ale také praktickou. Naučit se psaní touto metodou není nijak nepřekonatelně těžké a nic nestojí. Na internetu stačí jako freeware stáhnout ten pravý výukový program a pustit se do tréninku. Na trhu samozřejmě existují i placené programy, pokud ale nemáte peněz nazbyt, programy volně ke stažení postačí. Rychlost, jakou se psaní naučíte, záleží pouze na vaší píli. Při každodenním trénování se tato dovednost dá obstojně naučit už za dva až tři měsíce. Navíc – v dnešní době už se nikdo klávesnici nevyhne, máte tedy jistotu, že nevyjdete ze cviku. Snaha se vyplatí, ať už ji zúročíte pouze pro vlastní potřeby nebo v budoucím zaměstnání.

A zase ty jazyky

Cizí jazyky jsou věčným tématem mezi studenty a často noční můrou uchazečů o zaměstnání. Jejich výuka je už od základní školy povinná, ne vždy ale dosahuje požadované úrovně, a pokud se jazyku člověk dostatečně nevěnuje, velmi rychle začne zapomínat. Ne nadarmo se proto personalisté dívají nejen na dosažené stupně jazykových dovedností, ale také na rok, kdy došlo k jejich testování a vydání případného certifikátu – ví, jak rychle se cizí jazyk dokáže z hlavy vypařit. Volné léto je proto ideální pro oživení paměti nebo pro to začít s nějakým novým jazykem úplně od začátku. Tím nejlepším cílem je pak příprava na získání nějakého jazykového certifikátu. Proto letos už žádné výmluvy a směle do učení! Je sice nutné vynaložit úsilí i finance, studium jazyků si je jistě zaslouží a v budoucnu vše vrátí.

Práce šlechtí – nejen ta dobře placená

Pokud se Vám, stejně jako mnohým, nepodařilo získat dobré místo na brigádě, nezoufejte. Zkuste se poohlédnout ve svém okolí nebo na internetu a zkuste se zapojit jako dobrovolník bez nároku na odměnu. Jistě, vstupenky na festival tato činnost sice nezaplatí, můžete však získat mnoho cenných zkušeností a také žádaný „zářez“ do životopisu – zvláště ve větších podnicích na tento typ praxe dají, vypovídá totiž hodně o charakteru a založení člověka. Pokud nutně potřebujete peníze a jediné volné místo je ve skladu supermarketu, jděte do toho. Získáte tak peníze alespoň na některé prázdninové výdaje a co se týče zmíněného životopisu – ani za takovouto práci se nemusí studenti prestižnějších oborů stydět, důležité je dokázat, že nejste líní a máte zájem pracovat, třeba i za malé peníze.

Řidičský průkaz je dnes nutností

To, že někdo v dnešní době nemá řidičské oprávnění, je považováno za zvláštní a i tato dovednost vám může v budoucnu pomoci získat vysněné místo. Kurs není zadarmo, v době slevových portálů se ale dá najít velmi slušná nabídka. Absolvování zkušebních jízd i závěrečné zkoušky pak můžete stihnout dříve, než opět usednete do školní lavice. Výše uvedené tipy mohou být inspirací pro každého, kdo nechce svůj volný čas promrhat, ale udělat něco (poměrně bezbolestně) pro sebe a svou budoucnost. Uchazečů je moc a pracovních míst málo, a proto o úspěchu rozhodují i detaily.

Autor článku

Kamila Janoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT